Banner

Vraag maar Raak: “Zonnepanelen en btw: wat moet ik ermee?”

12 mei 2022 | Door:  Gavin Lefers

Onlangs zaten wij te kijken naar manieren om energie te besparen. Investeren in zonnepanelen wordt met de dag interessanter. Nu weet ik van mijn buren dat als wij zonnepanelen kopen, we iets kunnen doen met de door ons betaalde btw. De buren gaven wel aan dat we dan ondernemer(s) moeten zijn. Klopt dat? Wij werken allebei in loondienst en het betreft onze eigen woning. Kunnen wij dan ook iets met de btw doen?           

In deze rubriek antwoorden onze specialisten op jullie vragen. Heb je een vraag voor één van onze specialisten? Laat het ons dan weten! Deze maand beantwoordt fiscalist Gavin Lefers een vraag over zonnepanelen en btw.

Beste Ruurd en Joke,

Wat goed dat jullie aan een investering in zonnepanelen zitten te denken. Uiteraard is het belangrijk om stil te staan bij de fiscale gevolgen. Jullie werken allebei in loondienst en drijven dus nog geen eigen onderneming. Dat betekent dat wij één van jullie moeten aanmelden als ondernemer voor de btw.

Waarom wordt één van jullie ondernemer voor de btw?
In het verleden heeft de rechter bepaald dat het (terug)leveren van elektriciteit aan de energiemaatschappij wordt beschouwd als een met btw-belaste prestatie. Dit houdt in dat een particulier zonder onderneming door de aanschaf van zonnepanelen ineens btw-ondernemer wordt.

In beginsel zou je kunnen denken: dat gaat mij veel moeite, tijd en geld kosten. Dat valt echter wel mee. Als gevolg van het btw-ondernemerschap ben je inderdaad btw verschuldigd over de door jou (terug)geleverde elektriciteit. Dit is echter een relatief laag bedrag. Daar staat bovendien tegenover dat je de betaalde btw op jouw investering in de zonnepanelen kunt terugvragen. Dit bedrag is vele malen hoger dan de door jou verschuldigde btw. Daarnaast heeft de Belastingdienst ervoor gekozen om zonnepaneelhouders tegemoet te komen wat betreft administratieve verplichtingen, waardoor je normaal gesproken maar één keer btw hoeft te betalen. De uitzonderingen laat ik hier buiten beschouwing. Het volgende stappenplan is van toepassing op jullie situatie:

Stap 1: aanmelden zonnepaneelhouders voor de btw
Jullie zijn nog geen ondernemer voor de btw. We melden één van jullie aan als btw-ondernemer in het kader van zonnepanelen. Dit gebeurt met de “opgaaf zonnepaneelhouders”. Hierop vullen we jouw gegevens in en de datum van de factuur van de zonnepanelen.

Het is belangrijk dat de naam op de factuur van de zonnepaneelhouder, dezelfde naam is als de persoon die zich aanmeldt als ondernemer voor de btw. Gebeurt dit niet, dan volgt er geen teruggaaf.

Stap 2: ontvangen beschikking belastingplicht en btw-nummer
Wanneer de Belastingdienst de aanmelding heeft ontvangen, zal het enkele weken duren voordat ze de gegevens hebben verwerkt. Je ontvangt dan een bericht dat alles is geregeld voor het btw-ondernemerschap.

Stap 3: aangifte ontvangen en indienen
Vervolgens ontvang je ook een btw-aangifte. Omdat dit de eerste aangifte is, zal deze op papier zijn (de startersaangifte).

Op de aangifte vullen we het volgende in:

Stap 4: ontvangen beschikking teruggaaf
Als de Belastingdienst geen nadere vragen meer heeft, krijg je na ongeveer vier weken een bericht dat de teruggaaf zal worden verleend. Als jouw rekeningnummer bekend is bij de Belastingdienst, dan staat het geld meestal binnen tien werkdagen op jouw rekening. Als dit niet het geval is, dan dien je in Mijnbelasting zakelijk de juiste betaalrekening door te geven.

Vervolgens is het van belang dat je alle gegevens omtrent de aanschaf van de zonnepanelen minimaal zeven jaar bewaart.

Wanneer je niet meer dan € 2.500,00 aan btw terugvraagt, kun je zonder problemen meedoen aan de kleine ondernemersregeling. Wanneer je niet boven een omzet van  € 20.000,00 per jaar komt, ben je namelijk vrijgesteld van het doen van btw-aangifte. Dat betekent dus dat je maar één keer btw aangifte doet over jouw zonnepanelen.

Voor volgend jaar (2023) worden plannen gemaakt om de btw op zonnepanelen af te schaffen. Hoe dit exact gaat uitwerken, is nog onvoldoende helder. Het zou in ieder geval betekenen dat je de btw niet eerst meer hoeft te betalen alvorens het terug te vragen. Het is nog even afwachten of dit daadwerkelijk gaat gebeuren. We houden de ontwikkelingen uiteraard goed in de gaten. Verder hopen we dat het zonnetje zo vaak mogelijk schijnt!

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over zonnepanelen en btw? Neem dan contact op met Gavin Lefers, met één van onze andere fiscale adviseurs of met je eigen contactpersoon bij Alfa. Met 35 vestigingen is Alfa overal dichtbij!

Gavin Lefers

Gavin Lefers

Fiscaal adviseur

088 2531669 | glefers@alfa.nl


Meer over Gavin