Banner

Vraag maar Raak: "Kom ik in aanmerking voor bijzonder uitstel van betaling?"

15 december 2021 | Door:  Marco van Voorst

‘’Ik (John) ben ondernemer en eigenaar van restaurant Royaal. Door de aangescherpte coronamaatregelen moet mijn restaurant in de avond eerder sluiten. Als gevolg van deze eerdere sluiting nemen mijn inkomsten af. Hierdoor merk ik dat ik niet meer aan mijn huidige betalingsverplichtingen kan voldoen. Kan ik in aanmerking komen voor bijzonder uitstel van betaling in verband met de coronacrisis?’’

In deze rubriek antwoorden onze specialisten op jullie vragen. Heb je een vraag voor één van onze specialisten, laat het ons dan weten. Deze maand beantwoordt fiscalist Marco van Voorst een vraag over de mogelijkheden voor bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis.

Beste John,
Wat vervelend te horen dat jouw onderneming in financiële (betalings)problemen raakt door de gevolgen van corona. Het kabinet heeft recent nieuwe regelgeving met betrekking tot jouw vraag bekend gemaakt. Wat fijn dat je mij naar de mogelijkheden vraagt. Ik leg je graag uit welke mogelijkheden er zijn en wat de gevolgen van bijzonder uitstel van betaling voor jou zijn.

Bijzonder uitstel van betaling voor openstaande belastingschulden

Tot 1 oktober 2021 was het voor een ondernemer mogelijk om bijzonder uitstel van betaling aan te vragen voor zijn openstaande belastingschulden met een dagtekening voor 1 oktober 2021. Deze aanvraag kon de ondernemer doen voor belastingschulden die hij door de gevolgen van corona niet regulier kon betalen. Hierdoor kon de betaling van deze aanslagen worden uitgesteld vanwege een tekort aan liquiditeiten. De aanslagen die na 1 oktober 2021 zijn opgelegd moest de ondernemer weer regulier betalen.

Voor de openstaande belastingschulden biedt de Belastingdienst de ondernemer een betalingsregeling op maat die ingaat in oktober 2022. Deze betalingsregeling houdt in dat de ondernemer de openstaande belastingschulden in 60 maanden gaat terugbetalen door middel van een vast maandelijks bedrag. De Belastingdienst komt nog met een overzicht van de openstaande belastingschulden, waaruit ook het vaste maandbedrag en de voorwaarden van de betalingsregeling blijken.

Tip: de Belastingdienst heeft toegezegd dat maatwerk wordt geleverd. Dit betekent dat het mogelijk is om afspraken met de Belastingdienst te maken als het voor jouw onderneming niet mogelijk is de gehele openstaande belastingschuld in 60-maandelijkse termijnen te voldoen.

Verlenging van de regeling

Het kabinet heeft eind november besloten de mogelijkheid voor het aanvragen van bijzonder uitstel van betaling te verlengen. Dit is van belang voor ondernemers die ook na 1 oktober 2021 niet aan hun reguliere betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Voor deze ondernemers is het mogelijk om vanaf 1 oktober 2021 tot en met 1 februari 2022 (aanvullend) bijzonder uitstel van betaling te krijgen. Ook de openstaande belastingschulden over deze periode zullen onderdeel gaan uitmaken van de genoemde betalingsregeling welke ingaat per oktober 2022. Afhankelijk van jouw situatie is wellicht actie vereist om gebruik te kunnen maken van deze verlenging. Ik benoem onderstaand de mogelijkheden:

Tip: zorg voor het tijdig indienen van de belastingaangiften. Vanaf 1 februari 2022 moeten alle belastingen waarvoor aangifte wordt gedaan (of waarvoor je aanslagen ontvangt) weer tijdig worden betaald.

Invorderingsrente

Over de openstaande belastingschuld is invorderingsrente verschuldigd. De invorderingsrente is nu nog vastgesteld op 0,01%. Dit percentage wordt vanaf 1 juli 2022 als volgt stapsgewijs verhoogd tot uiteindelijk 4%:

1/7/2022             1%
1/1/2023             2%
1/7/2023             3%
1/1/2024             4%

Aangezien jouw betalingsproblemen worden veroorzaakt door de gevolgen van de coronacrisis kom jij in aanmerking voor bijzonder uitstel van betaling. Afhankelijk van de situatie of je eerder bijzonder uitstel hebt gehad moet je daarvoor een verzoek indienen. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je dat Alfa jou ondersteunt bij het aanvragen van bijzonder uitstel van betaling? Neem dan contact met ons op.

Marco van Voorst

Marco van Voorst

Belastingadviseur

088 2531679 | marcovanvoorst@alfa.nl


Meer over Marco