Banner

Vraag maar Raak: “Ik heb een ontslagvergoeding ontvangen in 2021; zijn er fiscaal gunstige mogelijkheden?

11 mei 2021 | Door:  Gökhan Kinran

“Dit jaar heb ik (Marloes, 46 jaar) van mijn werkgever een ontslagvergoeding ontvangen. Het geld heb ik niet direct nodig. Welke fiscale mogelijkheden zijn er? Graag ontvang ik advies waar ik rekening mee kan houden”.

In deze rubriek antwoorden onze specialisten op jullie vragen. Heb je een vraag voor één van onze specialisten, laat het ons dan weten.

Deze maand beantwoordt fiscalist Gökhan Kinran een vraag over ontslagvergoeding.

Beste Marloes,

Leuk dat jij ons dit vraagt. Nu jij recht hebt op een ontslagvergoeding dien je te beslissen wat je met de inkomsten gaat doen. Er zijn verschillende fiscale mogelijkheden. Ik benoem er drie: (1) middeling, (2) jaar- en reserveringsruimte en (3) spaar BV.

1. Middeling

Bij het ontvangen van de ontslagvergoeding is het goed mogelijk dat je inkomsten sterk afwijken van het inkomen van voorgaande jaren. Mogelijk komt een deel van jouw inkomen in 2021 in de hoogste belastingschijf van 49,5%. Middeling kan een oplossing bieden. Hierbij wordt het inkomen van de afgelopen drie jaar bij elkaar opgeteld en gedeeld door drie jaar. Er ontstaat voor deze drie jaar een gemiddeld inkomen. Hoe werkt dit?

Voorbeeld: in 2021 ontvang je een ontslagvergoeding inclusief salaris en WW-uitkering van € 95.000. In 2019 en 2020 was jouw salaris respectievelijk € 45.000 en € 47.500.

In het voorbeeld hierboven is te zien dat je zonder middeling, over een periode van drie jaar, € 73.118 aan belasting betaalt. Na middeling is dit, na aftrek van de drempel, € 2.527 lager. Er is door middel van middeling voordeel te behalen.

Om te kunnen middelen moet je aangifte hebben gedaan over het laatste jaar van het middelingstijdvak en moet er een definitieve aanslag zijn opgelegd.

2. Jaar- en reserveringsruimte

Indien je het geld van jouw ontvangen ontslagvergoeding niet direct (volledig) nodig hebt, kan je het geld voor een gedeelte ook gebruiken voor de inleg in een lijfrentepolis of bancaire lijfrente (bank sparen). Onder omstandigheden is deze inleg fiscaal aftrekbaar. Wat kan dit jou opleveren?

Door het inleggen in een lijfrentepolis c.q. bancaire lijfrente kan je jouw inkomen in 2021 verminderen door het aftrekken van de betaalde premies. Je bouwt daarnaast ‘belastingvrij’ een pensioenvoorziening op die niet belast is in box 3 (vermogensbelasting). Wanneer je met pensioen gaat kan je de opgebouwde pensioenvoorziening maandelijks laten uitkeren als aanvulling op jouw AOW en mogelijke pensioen. Dit zou kunnen betekenen dat je wellicht niet in de hoogste belastingschijf van 49,5% valt.

Hoeveel premie aftrekbaar is, hangt af van de jaar- en reserveringsruimte. Bepalend daarvoor zijn onder andere de hoogte van jouw salaris en hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. Maak een berekening van jouw lijfrentepremieaftrekruimte als je gebruik wenst te maken van een lijfrente.

3. Spaar BV

Een andere mogelijkheid is om jouw ontslagvergoeding te stallen in de nog op te richten spaar BV. Het voordeel van een spaar BV is dat het gestorte geld niet meetelt als box 3 vermogen. Hierdoor betaal je geen vermogensbelasting over jouw ontslagvergoeding.

Wanneer is het interessant om een spaar BV op te richten? Het is interessant om een spaar BV te hebben als de administratieve kosten van het aanhouden van de spaar BV minder zijn dan de bespaarde vermogensbelasting in box 3.

Kortgezegd: de hoogte van jouw ontslagvergoeding c.q. het vermogen wat je in de spaar BV wilt stallen is bepalend of deze optie interessant is.

Tip: besluit wat je met jouw ontslagvergoeding wilt doen. Vaak zie ik dat mensen op zeker spelen en het geld op een spaarrekening zetten. Schuif echter de mogelijkheid van beleggen niet terzijde, zeker als de beleggingshorizon langer is.

Ik heb drie mogelijkheden benoemd hoe je fiscaal vorm kan geven aan de ontvangen ontslagvergoeding. Wat voor jou fiscaal het gunstigst is hangt erg af van jouw persoonlijke situatie, jouw voorkeuren en de omvang van de ontslagvergoeding. Het is belangrijk om de feiten en omstandigheden goed in beeld te hebben en te kijken naar jouw toekomstbeeld. Zullen wij een afspraak maken en klankborden? De koffie staat klaar.

Gökhan Kinran

Gökhan Kinran

Belastingadviseur

088 2531681 | gkinran@alfa.nl


Meer over Gökhan