Vraag maar Raak: "Hoe ziet mijn financiële toekomst eruit?"

11 november 2020 | Door:  Gavin Lefers

Op dit moment heb ik weinig te klagen wat inkomsten betreft. Mijn partner en ik hebben het goed. Echter vraag ik me af hoe de toekomst voor mij eruit gaat zien. Heb ik na mijn pensioen nog wel genoeg te besteden? En wat zou ik eventueel nu kunnen doen om in de toekomst alle schaapjes op het droge te houden?

In deze rubriek beantwoorden onze specialisten jullie vragen. Heb je een vraag voor één van onze specialisten, laat het ons dan weten.

Deze maand beantwoordt junior fiscalist Gavin Lefers een vraag over het Persoonlijk Financieel Overzicht.

Dag Julia,

Fijn dat je ons dit vraagt. Dit is een veel voorkomende vraag. Je geeft aan dat de huidige situatie prima is, wat betreft inkomsten en uitgaven. Hoe groot jouw inkomen op dit moment ook is, voor de toekomst blijft onzekerheid vaak troef. Jouw vraag is daarmee dan ook logisch en speelt bij veel mensen. Zo heeft vermogensbeheerder BlackRock twee jaar geleden een onderzoek uitgevoerd, waaruit bleek dat meer dan de helft van de werknemers geen aanvullend pensioen opbouwt naast de AOW.

Om inzage te krijgen in jouw pensioenpositie is het belangrijk om deze in beeld te hebben. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl krijg je een overzicht van de pensioenopbouw bij jouw (vorige)werkgevers.

Hiermee heb je nog niet inzichtelijk of je een zogenaamd ‘pensioengat’ hebt. Een pensioengat heb je, als je minder koopkracht hebt na pensionering, dan voor pensionering. Veelal is sprake van een pensioengat als je inkomen na pensioen lager is dan 70% van het laatstverdiende loon. Uiteraard kun je altijd in de laatste jaren voor pensioendatum nog een inhaalslag maken, maar het geeft rust en zekerheid om daar al eerder bij stil te staan.

Wat kun je nu doen om voor te sorteren voor later:

Stap 1: Inzicht in de huidige inkomsten en uitgaven. Weet jij wat je huidige inkomsten en uitgaven zijn en wat je elke maand overhoudt of kunt reserveren?

Stap 2: Inzicht in jouw situatie na pensionering. Heb je ingelogd op www.mijnpensioenoverzicht.nl en heb je inzichtelijk welke andere pensioenpotjes je wellicht hebt?

Stap 3: Wat zijn jouw wensen en verwachtingen? Wil je bijvoorbeeld na pensionering grote reizen gaan maken, dan zal je bestedingspatroon anders worden.

Stap 4: Bepalen welke stappen je wilt nemen om jouw pensioensituatie te optimaliseren. Wil je alvast een passief inkomen creëren, lijfrente storten, banksparen of bijvoorbeeld pensioenpremie bijstorten bij je huidige werkgever? 

Om je inkomen, vermogen en pensioensituatie in één plaatje inzichtelijk te maken gebruiken wij het persoonlijk financieel overzicht (hierna PFO).

Advies op maat op basis van het Persoonlijk Financieel Overzicht

Het PFO brengt simpelweg in kaart wat de toekomst gaat brengen op basis van hetgeen we nu weten. Daarbovenop kunnen we verschillende scenario's toepassen. Er zijn heel veel zaken om rekening mee te houden bij het opstellen van het PFO.

Om zekerheid en inzicht te krijgen, kan Persoonlijk Financieel Overzicht interessant zijn. Zo weet jij of je de schaapjes of het droge kunt houden. Enerzijds krijg je een goed beeld van je huidige én toekomstige financiële en fiscale situatie. Daarnaast kan uit dit PFO een advies op maat rollen.

Het is van belang dat we daarbij de situatie goed in kaart brengen. Zullen we hiervoor een afspraak maken om het Persoonlijk Financieel Overzicht voor jou op te stellen?

Tenslotte...

Wellicht begint het je te duizelen of krijg je er geen energie van om je te verdiepen in  (pensioen)producten. Geen probleem, Alfa ontzorgt je hierin graag.

Gavin Lefers

Gavin Lefers

Fiscaal adviseur

088 2531669 | glefers@alfa.nl


Meer over Gavin