Banner

Vraag maar Raak

14 september 2020 | Door:  Sabine Rozeboom

Verduurzamen van de eigen woning financieel interessant?

In de krant heb ik gelezen dat het Planbureau voor de Leefomgeving een onderzoek heeft gedaan met als uitkomst dat investeren in het verduurzamen van de eigen woning niet rendabel is. Op dit moment betaal ik in box 3 belasting over mijn spaargeld, ontvang ik amper rente en zou ik (toch) willen voorsorteren op het verduurzamen van mijn eigen woning. Waar moet ik rekening mee houden?

In deze rubriek antwoorden onze specialisten op jullie vragen. Heb je een vraag voor één van onze specialisten, bel of mail ons. Deze maand beantwoordt fiscalist Sabine Rozeboom een vraag over het investeren in de verduurzaming van de eigen woning en geeft een aantal handige tips.
 

Dag Lennart,

Je bent voornemens om geld te investeren in het verduurzamen van je eigen woning. Je geeft aan dat je hiervoor spaargeld wenst te gebruiken. Door optimaal te plannen kun je zorgen voor een duurzaam huis én meer rendement op je vermogen. Bij het investeren in verduurzaming houd je niet alleen rekening met de huidige wetgeving en financiële regelingen, maar ook met de toekomst. Zo stijgen bijvoorbeeld de aardgasprijzen en dalen de elektriciteitsprijzen (gasschuif). Ook is rente op leningen voor investeringen in de eigen woning vaak aftrekbaar. Met die aspecten heeft het Planbureau de doorrekeningen niet gemaakt. Begrijpelijk, ook het Planbureau moet uitgaan van bestaande regelingen. Maar het valt niet te verwachten dat het beleid ongewijzigd zal blijven.

Daarom wil ik je meenemen in een paar belangrijke aandachtspunten, zodat jij alvast goed kunt voorsorteren. Allereerst heb je de belangrijkste stap al genomen en dat is inventariseren en een specialist raadplegen. Door vooraf al goed te plannen en keuzes te maken, kun je zorgen dat jouw duurzame keuzes ook financieel optimaal zijn.  

Termijnen

Wil je investeren in de verduurzaming van de eigen woning? Maak dan allereerst een tijdsplanning.

Belangrijke termijnen om in 2020 rekening mee te houden:

  1. Saldo spaartegoed 01-01-2021:

Heb je op 01-01-2021 meer dan € 30.846 (partners € 61.692) aan vermogen in box 3, dan betaal je daarover box 3 belasting. Overigens is de verwachting dat de vrijstelling per 1 januari 2021 naar € 50.000 per persoon zal gaan. Investeer én betaal dus voor 31-12-2020.

  1. Vraag in 2020 nog een energielabel aan.

In 2020 kun je voor nog geen € 10,- een energielabel aanvragen, dus heb je nog geen energielabel vraag er dan direct één aan na het investeren in de verduurzaming, maar ook als je nog niet weet of je gaat verduurzamen of verhuizen. Een energielabel is 10 jaar geldig. Na 2020 zal een energielabel ruim 25 keer (!) zo duur worden.

Financiering

Bepaal hoe je de verduurzaming van de woning wilt financieren. De financieringskeuze heeft invloed op het rendement dat de investering gaat opleveren.  Hiervoor heb je 2 opties: met spaargeld of een (duurzaamheids)lening.

Optie 1: met spaargeld.

Door het spaargeld in te zetten voor de eigen woning, betaal je minder box 3 belasting en verlaag je de vaste lasten in de toekomst. Of deze optie voordelig is en aansluit bij jouw persoonlijke situatie is maatwerk.

In een persoonlijk financieel overzicht kan dit worden doorgerekend.

Optie 2: (duurzaamheid) lening

Een andere keuze is om te kiezen voor een lening. Onder voorwaarden (waaronder het aflossingsvereiste), is de lening aan te merken als een lening eigen woning en is de rente aftrekbaar.

  1. Gemeenten en provincies stimuleren het nemen van duurzame aanpassingen aan de woning en bieden een duurzaamheidslening aan. Deze leningen hebben veelal gunstige voorwaarden.
  1. Een aantal banken bieden ook groene leningen.

Tip: ga je een nieuwe lening afsluiten of een nieuwe rentevaste periode afsluiten? Een aantal banken geeft een rentekorting bij het verduurzamen van de eigen woning. Naast een lagere energierekening, verlaagt ook de rentekorting jouw vaste lasten.

Fiscale voordelen

Het investeringen in een duurzame woning levert ook fiscale voordelen op.

Zonnepanelen

Bij de aanschaf van zonnepanelen kun je namelijk de btw op de aanschaf terugvragen. Hiervoor dien je aangemeld te worden als btw-ondernemer.  

Aanschaf zonneboilers en warmtepompen

Voor de aanschaf van zonneboilers en warmtepompen kan je, onder voorwaarden, een subsidie aanvragen. Hiermee ontvang je een gedeelte van de aanschafprijs retour. Door gebruik te maken van de fiscale voordelen is een investering eerder rendabel.

Maatwerkadvies

Zoals je leest zijn er veel zaken om rekening mee te houden bij verduurzaming van jouw woning. De keuze voor een duurzame woning heeft financiële consequenties voor nu en in de toekomst. Hoe rendabel een investering is en gaat worden is afhankelijk van een groot aantal factoren, toekomstig beleid en uiteraard jouw persoonlijke wensen.

Jij wil laagrenderend spaargeld investeren in jouw woning. Onze verwachtingen op basis van de ontwikkelingen in het fiscale beleid zijn, dat je daarmee belasting bespaart. Om de juiste keuzes te maken is het belangrijk om breder te kijken dan het belastingvoordeel; zullen we een afspraak maken om met elkaar te klankborden?

Met meer dan 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij.

Sabine Rozeboom

Sabine Rozeboom

Fiscaal adviseur

088 2531663 | srozeboom@alfa.nl


Meer over Sabine