Banner

(On)bezorgd op vakantie?

13 augustus 2019 | Door:  Sabine Rozeboom

Na een periode van hard werken is het de hoogste tijd voor een welverdiende vakantie. Voor vertrek heb je een goede buur gevraagd een oogje in het zeil te houden, een briefje klaargelegd voor het thuisfront op welke adressen de vakantie wordt gevierd en uiteindelijk de deur goed achter je afgesloten. Klaar voor een onbezorgde reis! Maar wat gebeurt er met jouw onderneming als die vakantie anders verloopt? Stel je wordt ziek of krijgt een ongelukā€¦

Om de zorgen weg te nemen hebben we een aantal aandachtspunten voor je op een rij gezet: 

 Wie bestuurt de onderneming als jou wat overkomt? 

Heb je al vastgelegd wie jouw onderneming mag besturen bij tijdelijke uitval of overlijden? Een onderneming moet ook door kunnen als haar bestuurder of eigenaar (tijdelijk) is uitgevallen. Wie betaalt de rekeningen en kan beslissingen nemen? 
 
Voor een BV kan een bestuurder aangewezen worden in geval van belet of ontstentenis. Heb je een VOF, dan kan dit in het firmacontract. Voor iedere DGA, firmant, ZZP’er of particulier kunnen beslissingen en handelingen geregeld worden in een levenstestament. In een levenstestament laat je vastleggen wie welke beslissingen en handelingen mag verrichten bij het (tijdelijk) niet meer zelf kunnen handelen. 

Actie: Zorg dat je hebt vastgelegd wie namens jou kan handelen bij belet of ontstentenis. 

 
Kom jij financieel rond, als je (deels) arbeidsongeschikt raakt? 

Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten? Check dan of deze nog aansluit op jouw huidige situatie en financiële positie. Dit geldt eveneens voor een overlijdensrisicoverzekering. Vragen die hierbij van belang zijn: Hoeveel inkomen heb ik of mijn partner nodig? In welke situatie van arbeidsongeschiktheid moet de verzekering uitkeren? Betaal ik niet (te)veel premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering of overlijdensrisicoverzekering?   
Geen arbeidsongeschiktheidsverzekering?  Dan is het wellicht verstandig om dit te gaan regelen. 

Actie: Door jaarlijks jouw financiële situatie/planning in kaart te brengen, zorg je dat producten (blijven) aansluiten op jouw situatie. Ben je al bekend met ons persoonlijk financieel overzicht?  


Testament? 

Een testament opmaken zorgt niet alleen dat je hebt bepaald naar wie jouw nalatenschap gaat bij overlijden, maar zorgt ook voor het fiscaal optimaal plannen van je nalatenschap.  
Vooraf nadenken over gevolgen bij overlijden betekent dat je nu al acties kunt ondernemen, zodat bijvoorbeeld de onderneming bij overlijden fiscaal vriendelijk doorgezet kan worden door de partner, kinderen of werknemers.  

 
Wij ontzorgen je graag, zodat je met een gerust hart op vakantie kunt gaan. Wil je een quick scan voor je met vakantie gaat? Neem dan contact met mij op.  

Sabine Rozeboom

Sabine Rozeboom

Fiscaal adviseur

088 2531663 | srozeboom@alfa.nl


Meer over Sabine