Banner

Nieuwbouwwoning met zonnepanelen? Vraag ook bouw-btw terug

25 juli 2019 | Door:  Onno Clous

Heb jij zonnepanelen op jouw woning? Dan kan je de btw op de factuur voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen. En binnenkort zal blijken of je ook een deel van de btw in de bouwnota’s voor het dakgedeelte kan terugvragen. De Hoge Raad zal binnen een jaar hierover het slotwoord geven.

Waarom is het nog niet duidelijk?

In december 2017 heeft Hof Arnhem-Leeuwarden besloten dat het gedeelte van het dak onder de zonnepanelen dienstbaar is aan de zonnepanelen. Daarom kan je de btw op de nieuwbouwwoning die aan dat dakgedeelte toerekenbaar is terugvragen, net als de btw op de zonnepaneleninstallatie.

In mei 2019 heeft hetzelfde Hof Arnhem-Leeuwaren besloten dat de woonfunctie van de woning voorop staat. Btw-teruggaaf is daarom volgens het Hof alleen mogelijk voor de zonnepaneleninstallatie, niet voor het dakgedeelte. Het Hof vindt dat er verschil is tussen de btw-systematiek vóór 2011 en vanaf 2011. Dat lijkt een wat gezocht argument om niet toe te geven dat het van gedachten is veranderd. De vraag of er voldoende verband bestaat tussen de aanschaf van de woning en de aanschaf van de zonnepanelen is waar het om gaat. Er is beroep in cassatie ingesteld. We zullen dus naar verwachting binnen een jaar of zo het slotoordeel van de Hoge Raad vernemen.

Waar staan we nu?

Allemaal goed en aardig, maar wat nu te dóen? Dat hangt af van het jaar waarin jouw nieuwbouwwoning met zonnepanelen is opgeleverd. Ik waarschuw: het blijft ingewikkeld. Kijk voor je eigen leesgemak naar de situatie die bij jou past en lees wat je kan doen.

Nieuwbouwwoning met zonnepanelen opgeleverd vóór 2014?

Dan ben je vanaf 1 juli 2019 te laat. 

Nieuwbouwwoning met zonnepanelen opgeleverd in 2014 t/m 2018?

Dan ben je vanaf 1 juli 2019 te laat om je te melden als btw-ondernemer. Je kan dan alleen nog verzoeken om ambtshalve teruggaaf. Ik neem aan dat je gewoon hetzelfde Formulier Opgaaf zonnepaneelhouders opstuurt om je te melden bij de belastingdienst. Maar je zal geen bezwaar kunnen maken als de belastingdienst het teruggaafverzoek afwijst. Of gedeeltelijk afwijst ten aanzien van de btw voor het dakgedeelte. De belastingdienst zál waarschijnlijk de btw op het dakgedeelte niet teruggeven, zolang de Hoge Raad nog geen uitspraak heeft gedaan.

Nieuwbouwwoning met zonnepanelen opgeleverd in 2014? 

Laat 2019 dan niet verstrijken. Zie even aan of de Hoge Raad toch nog dit jaar uitspraak doet. Maar meld je in ieder geval dit jaar bij de belastingdienst. Anders ben je te laat voor ambtshalve teruggaaf.

Nieuwbouwwoning met zonnepalen opgeleverd in 2015 t/m 2018? 

Dan ben je toch al te laat om nog bezwaar en beroep tegen een afwijzende beslissing in te dienen. Je bent aangewezen op ambtshalve teruggaaf. Pas eind 2020 verloopt de termijn voor ambtshalve teruggaaf over 2015. Dus je kan nu rustig de uitspraak van de Hoge Raad afwachten, die naar verwachting volgend jaar wel bekend is. Nu de btw op het dakgedeelte terugvragen is niet verstandig: de belastingdienst zal dat gedeelte van de teruggaaf waarschijnlijk weigeren. 

Nieuwbouwwoning met zonnepanelen opgeleverd in 2019? 

Vraag dan vóór 1 juli 2020 de btw terug. Laten we ervan uitgaan dat de Hoge Raad dan uitspraak heeft gedaan over de btw voor het dakgedeelte. Wacht de uitspraak af voordat je het Formulier Opgaaf zonnepaneelhouders opstuurt.

Heb je al btw op de zonnepaneleninstallatie teruggevraagd en ben je daarna ‘vrijgesteld voor de btw’ (vrijstelling administratieve verplichtingen)?

Dan kan je de btw voor het dakgedeelte niet zomaar terugvragen, juist omdat je ervoor hebt gekozen geen btw-aangifte meer te doen. Ik broed nog op een mogelijkheid om alsnog btw terug te vragen. Als ik nog kans zie, dan laat ik dat weten.

Contact

Heb je vragen over dit artikel of wil je weten hoeveel btw jij kunt terugvragen op jouw nieuwbouwwoning met zonnepanelen? Neem dan contact met mij op.

Onno Clous

Onno Clous

Fiscaal adviseur

088 2531678 | oclous@alfa.nl


Meer over Onno