Banner

Nauwkeurig banden oppompen met Slimme Bandenpomp bij Alfa

31 augustus 2020 | Door:  Arthur Zantinge

Bij Alfa Accountants en Adviseurs op het Agro Business Park in Wageningen staat sinds 31 augustus een ‘Slimme Bandenpomp’. Automobilisten kunnen bij het accountantskantoor gratis hun banden op spanning brengen. De Slimme Bandenpomp houdt rekening met factoren als seizoen, buitentemperatuur en gereden afstand. Wie elke twee maanden de banden oppompt, kan per keer al snel twintig euro besparen.

Lage bandenspanning is een probleem dat niet snel onderkend wordt door automobilisten. Ruim de helft rijdt rond met zachte banden, blijkt uit onderzoek van CE Delft. Bij een te lage spanning kunnen bovendien gevaarlijke situaties ontstaan, zoals klapbanden. Wie regelmatig de moeite neemt om de banden op te pompen, is echter niet verzekerd van de juiste spanning. Gewone pompen houden geen rekening met invloeden van het seizoen, de buitentemperatuur en de gereden afstand. Daardoor rijdt de helft van de automobilisten alsnog met een verkeerde spanning weg. Per keer levert het gebruik van de Slimme Bandenpomp al snel een besparing van twintig euro op, blijkt eveneens uit onderzoek van CE Delft. Deels doordat de banden minder snel slijten, deels door het besparen op brandstof.

Geen brandstofauto’s meer

Slimme Bandenpompen staan inmiddels op enkele tientallen locaties in Nederland, waaronder nu bij Alfa in Wageningen. Het accountantskantoor met ruim dertig vestigingen streeft ernaar de meest duurzame accountant van het land te worden. In 2030 wil Alfa het energieverbruik fors hebben teruggedrongen en CO2-neutraal ondernemen. “Als al onze eigen medewerkers de pomp gaan gebruiken besparen we duizenden euro’s per jaar. Duurzame mobiliteit staat hoog genoteerd bij ons kantoor. Volgend jaar al komen er geen nieuwe brandstofauto’s meer bij”, zegt Kees Cuperus. De Alfa-directeur, verantwoordelijk voor onder andere de regio Wageningen, onthulde samen met wethouder Peter de Haan van klimaatbeleid en duurzame mobiliteit de Slimme Bandenpomp officieel.

Wethouder De Haan: “We willen als gemeente Wageningen graag het voortouw nemen om onze inwoners en bedrijven duurzamer te laten zijn. Dat kunnen we echter niet alleen. Daarom zijn we blij met initiatieven zoals deze van Alfa. Ik hoop dat iedereen in Wageningen en omgeving er veelvuldig gebruik van gaat maken.”

Minder fijnstof

De Slimme Bandenpomp bespaart niet alleen brandstof, maar beperkt ook de hoeveelheid fijnstof door verminderde bandenslijtage. Rijden met de juiste bandenspanning is ook in het voordeel van de elektrische rijder: de actieradius van elektrische auto’s neemt verder toe.

De Slimme Bandenpomp werkt gebruiksvriendelijk. Een touchscreen helpt de gebruiker om de juiste spanning te selecteren. De pomp belast het milieu niet onnodig: het apparaat werkt op zonne-energie. De pomp kan overweg met alle autobanden, behalve vrachtwagens met meer dan vier banden of een druk van meer dan vijf bar. Enthousiaste fietsers zoals wethouder De Haan moeten echter elders een oplossing zoeken. De pomp is voor iedereen gratis te gebruiken, 24 uur per dag, op locatie Agro Business Park 85.

Arthur Zantinge

Arthur Zantinge

Senior adviseur duurzaamheid

088 2531055 | azantinge@alfa.nl


Meer over Arthur