Banner

Met getob kom je geen steek verder!

18 oktober 2021 | Door:  André Hek

Weet je waar ik soms tegenaan loop? Je tobt met een ingewikkelde uitdaging en weet eigenlijk niet welke volgende stap handig is. Met je getob kom je geen steek verder.

In de wandelgangen pols je eens bij collega’s. Die zijn druk met eigen vraagstukken en hoe graag ze ook willen, ze kunnen jou niet verder helpen. Je mist een soulmate die met dezelfde passie aan deze uitdaging van jouw onderneming werkt. Je bent een eenzame strijder…

Mij is dit in het verleden overkomen op het vraagstuk ‘Wat is de impact van het duurzaamheidsvraagstuk voor het mkb?’ Ik voelde mij die eenzame strijder. Maar voor mij betekende dit dat ik op zoek ging naar andere wegen. En wat bleek? Collega’s in het land bleken ook in hun eentje te tobben. Blijkbaar moest ik mijn heil buiten de gebaande wegen zoeken om verder te komen!

Het mooie is dat al mijn collega’s afzonderlijk geïnvesteerd hadden in hun eigen externe netwerk waar we nu (samen) volop gebruik van maken. Het effect? Onze adviseurs volgen dit jaar een collegereeks over duurzaamheid en we organiseren een inspirerende ondernemersbijeenkomst.

Ik merk dat de druk om duurzaam dan wel circulair te ondernemen steeds groter wordt. Denk hierbij aan stijgende energieprijzen of wet- en regelgeving die het mkb raakt. Of aan de energielabeling van kantoorpanden en de verplichting voor grote ondernemingen om te gaan rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen. Ook het mkb, als toeleverancier, krijgt hiermee te maken. En dan heb ik het nog niet gehad over de consument die steeds kritischer wordt in haar aankopen: noem het maatschappelijke druk.

Ter inspiratie: Wil je verduurzamen? Wil je circulair gaan ondernemen? Bedenk dan of jouw (keten) partners uit de huidige lineaire economie nog wel de juiste partijen zijn voor de toekomst van jouw bedrijf.

Werk aan een netwerk van mensen die je verder kunnen helpen. Samen kom je echt verder als het om verduurzamen / circulaire ondernemen gaat. Het mooie is dat je gaat merken dat de onderkende risico’s kansen zijn.

Kennisinstellingen, onderzoekers, ervaringsdeskundigen, pioniers, allemaal partijen die mij verder hebben geholpen. Allemaal mensen met dezelfde passie: verduurzaming een stapje verder brengen.

Voor jou mag de Duurzaamste Accountant natuurlijk in dit rijtje niet ontbreken. Ik wil je uitdagen om jouw vraagstukken met ons te delen, we helpen je graag verder.

PS Je zult begrijpen dat de collegereeks en de ondernemersbijeenkomst voldoende input geven voor een inspirerend vervolg van deze blog. Houd het in de gaten…

André Hek

André Hek

Procesteammanager

088 2531677 | ahek@alfa.nl


Meer over André