Banner

“Werken bij Alfa is ook een stukje zingeving”

28 april 2022 | Door:  André Hek

In z’n rol als procesteammanager in het kantoor Bennekom laat André Hek niet gauw ergens het licht onnodig branden of de verwarming aan staan. Maar het is vooral als accountant dat hij een enthousiast ambassadeur voor duurzaamheid is. Niet meer dan vanzelfsprekend, zegt hij zelf. “We willen met Alfa de gesprekspartner voor de ondernemer zijn. Met die ondernemer in gesprek gaan over zijn toekomst: heb je wel in de gaten hoe belangrijk duurzaamheid aan het worden is?”

Eerst maar een nuance. “Ik ben geen wereldverbeteraar. Mezelf op de borst kloppen dat ik zo’n grote impact heb, zal ik niet gauw doen. Maar alle beetjes helpen”, zegt de man die alweer zes jaar terug solliciteerde op een vacature bij Alfa. Hij had er toen vijftien jaar bij een kleinere organisatie op zitten. De ideeën die André had over zijn aankomende werkgever kwamen toevallig aardig overeen met waar Alfa als B Corp voor staat. “Ik had altijd al het gevoel dat het een mensgerichte organisatie was. Duurzaam ook. En Alfa heeft die mebo-regeling waardoor medewerkers allemaal voor een stukje eigendom kunnen verwerven. Alfa leek mij ook een overzichtelijke organisatie met die lokale vestigingen.”

Vrijwilligerswerk

Op lokaal niveau draagt Alfa ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid uit, zegt André. ‘We zijn bijvoorbeeld partner van de Beursvloer Ede, waar bedrijven en maatschappelijke organisaties elkaar ontmoeten. Daarnaast hebben we vrijwilligerswerk gedaan voor Stichting Present en zorgen we als collega’s jaarlijks voor een attentie voor de lokale doelgroep van Stichting Present. Dat past helemaal bij de missie van B Corp: ‘Using business as a force for good’. Op een natuurlijke manier iets bijdragen aan wat de aarde nodig heeft.”

‘Weet je wel wat er speelt?’

Het is ook op die natuurlijke manier dat hij bij klanten op bezoek het thema ter sprake brengt. André: “Dat is wel mijn streven, om de klant er in ieder geval over te laten nadenken. Weet je wat er speelt, en wanneer dit het MKB / jou raakt? De ene ondernemer komt er al mee in aanraking omdat zijn eigen klanten vragen of hij duurzaam kan leveren. Met die ondernemer ga je in gesprek: mooi dat je de stap neemt naar verduurzaming, hoe pak je dit op een strategisch niveau aan? Bij andere ondernemers speelt het nog wat minder. Richting die ondernemer mogen we het duurzame gedachtegoed nog meer. Daar werken we binnen Alfa ook actief aan, om het onderwerp bij klanten nog meer bespreekbaar te maken.”

Kleine stapjes

Iets wat André privé best aardig lukt, zegt hij met de nodige bescheidenheid. “Ik rij een elektrische auto en sinds die auto hebben we zonnepanelen op het dak. We letten erop of we geen voedsel verspillen. Of kleding die we kopen wel verantwoord is gemaakt. Met onze drie jongens van achttien, vijftien en elf hebben we het erover aan de keukentafel. Het zijn misschien maar kleine dingen, maar het brengt de wereld wel weer een stapje verder richting een duurzamere samenleving.”

Ook in zijn werk ervaart André dat de maatschappelijke bewogenheid van Alfa energie geeft. “Nee, ik zou niet zomaar meer kiezen voor een commerciële partij met korte termijn doelstellingen. Ik kijk liever verder vooruit, heb een bredere horizon. Ik vind het ook de plicht die je hebt op elke plek in de maatschappij om verantwoording af te vragen: wat heb jij gedaan om de aarde een stukje beter achter te laten? Werken bij Alfa is ook een stukje zingeving.”

André Hek

André Hek

Procesteammanager

088 2531677 | ahek@alfa.nl


Meer over André