Horizontaal toezicht: Een blijk van vertrouwen

15 september 2020 | Door:  Onno Clous

Sneller zekerheid over jouw aangiften, minder geautomatiseerde controles op jouw aangiften en een snelle beantwoording van vragen door de Belastingdienst. Dat zijn de voordelen van horizontaal toezicht. Daar staat tegenover dat eventuele vraagpunten in de aangifte vóór het indienen van de aangifte met de Belastingdienst worden besproken.  
De mogelijkheid voor klanten van Alfa om deel te nemen aan horizontaal toezicht zien wij als blijk van vertrouwen voor onze klanten en in Alfa als fiscaal dienstverlener.  

Belastingdienst vertrouwt op juistheid van de aangifte 

De overheid wil af van de traditionele manier van toezicht met controles en correcties achteraf. Deze methode van ‘verticaal toezicht‘ blijkt niet effectief en is frustrerend voor ondernemers die hun fiscale verplichtingen wel nakomen.  
Alfa heeft daarom een convenant ‘horizontaal toezicht’ met de Belastingdienst. Dat houdt in dat de belastingaangiften van ondernemers die daaraan deelnemen, door de Belastingdienst als juist worden beschouwd. Dit is een blijk van vertrouwen van de kwaliteit van de boekhouding van de ondernemer en de bijstand die Alfa daarbij verleent. 

Rust en zekerheid in ruil voor openheid vooraf 

Horizontaal toezicht is geschikt voor ondernemers die niets te verbergen hebben en een open, constructieve en meer persoonlijke relatie met de Belastingdienst nastreven. Het kan gebeuren dat de Belastingdienst het niet eens is met de uitleg die Alfa geeft aan de fiscale wetgeving. Dit soort situaties moeten de ondernemer en Alfa samen signaleren en voor het indienen van de aangifte bespreken met de Belastingdienst. 

Zoek je rust en zekerheid op het fiscale front? Dan is horizontaal toezicht geschikt voor jou. De praktijk leert, dat het horizontaal toezicht je nauwelijks dwingt tot meer vooroverleg dan dat je normaal gesproken hebt.   

Wil je scherp aan de fiscale wind varen? Dat kan, maar dan is horizontaal toezicht minder geschikt voor jou. Je zal dan regelmatig verplicht zijn tot vooroverleg met de Belastingdienst. 

Voordelen van horizontaal toezicht: 

– Eerder zekerheid 
– Minder controles 
– Snelle beantwoording door de Belastingdienst     

Als je meedoet aan horizontaal toezicht, krijgen wij een rechtstreeks contactpersoon bij de Belastingdienst. Dat blijkt in de praktijk de afstemming met de Belastingdienst te versnellen. 

Hoe doe je mee aan horizontaal toezicht? 

Horizontaal toezicht is mogelijk voor de aangiften loonheffing, omzetbelasting, inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting die Alfa voor jou opstelt en indient. Voor het aanmelden van jouw deelname bij de Belastingdienst brengen wij eenmalig kosten in rekening.  

Ben jij geïnteresseerd in een afspraak horizontaal toezicht met de Belastingdienst? Neem contact op met jouw klantbeheerder. 
Onno Clous

Onno Clous

Fiscaal adviseur

088 2531678 | oclous@alfa.nl


Meer over Onno