Banner

Het starten van je eigen onderneming: welke startersfaciliteiten zijn er?

11 februari 2021 | Door:  Erwin Beldman

Een noodzakelijk onderdeel van het ondernemen is de (financiële) administratie. Voor de een is het geen probleem, voor de ander iets wat hij/zij het liefst ver van zich afhoudt.

Vandaag behandelen we de startersfaciliteiten.

Fiscale faciliteiten

Als startende ondernemer bent je gefocust op het binnenhalen van werkzaamheden/opdrachten, om daardoor voldoende inkomen te genereren. Als het jaar erop blijkt dat je daarover veel inkomstenbelasting verschuldigd bent, dan voelt dat soms zuur. Het is uiteraard ook een teken dat je op de goede weg bent! Om de betaling van de inkomstenbelasting (in de startfase) te verlagen, heeft de Belastingdienst de onderstaande fiscale faciliteiten. Deze vallen onder de noemer ‘ondernemersaftrek’.

Let op: je dient te voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar om een deel van deze aftrekposten toe te mogen passen.

Verder is er nog de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Hierop heb je ook recht als je in een jaar niet voldaan hebt aan het urencriterium.

Een rekenvoorbeeld (in euro’s) om te zien wat dat betekent:

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is in het rekenvoorbeeld niet meegenomen. Hierop kan je aanspraak maken als je hebt geïnvesteerd in bijvoorbeeld inventaris, machines en dergelijke.
Let op: bijvoorbeeld voor de koop van een zakelijke personenauto, heb je geen recht op deze investeringsaftrek.

Verder dient de investering minimaal € 450 excl. btw te zijn om meegenomen te mogen worden. De investeringen in een jaar dienen totaal minimaal € 2.400 excl. btw te zijn om de investeringsaftrek toe te mogen passen.

Korting voor startende ondernemers
Naast de fiscale regelingen, zijn er ook nog andere voordelen die je kan benutten als startende ondernemer. Denk bijvoorbeeld aan gratis proefperiode bij online boekhoudprogramma’s, korting bij het afsluiten van een zakelijke bankrekening of bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering. Let hierop als je dat soort producten afsluit of vergelijkt.

Subsidies
Als innovatieve start-up, en ook zeker als reguliere start-up, heb je de mogelijkheid om subsidies te ontvangen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld denken aan:

Kijk voor meer informatie bijvoorbeeld op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, www.rvo.nl

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met mij op.

Erwin Beldman

Erwin Beldman

Senior assistent accountant

088 2531652 | ebeldman@alfa.nl


Meer over Erwin