Banner

Het starten van je eigen onderneming: Wel of geen zakelijke bankrekening?

6 januari 2021 | Door:  Erwin Beldman

Een noodzakelijk onderdeel van het ondernemen is de (financiële) administratie. Voor de een is het geen probleem, voor de ander iets wat hij/zij het liefst ver van zich afhoudt.

Wat moet je en wat mag je als het aankomt op het vastleggen van je financiële administratie?

Tip: kilometerregistratie
Voordat ik start met het eigenlijke onderwerp heb ik de volgende tip: pak de start van het nieuwe jaar gelijk aan door de kilometerstand van je auto per 1 januari vast te leggen. Wil je weten waarom? Lees dan mijn vorige artikel

Wel of geen zakelijke bankrekening?
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het is niet verplicht een zakelijke bankrekening te openen voor je onderneming. Alleen om te denken “Ik heb al een betaalrekening, laat ik uit gemak en voor het overzicht het zakelijke betalingsverkeer ook maar via die bankrekening lopen” is geen verstandige keuze. Ik leg je graag uit waarom.

Overzicht
Heb je wel écht overzicht als je alles via één rekening laat gaan? Het antwoord is: nee.
Op het moment dat de zakelijke transacties in hoeveelheid toe gaan nemen, raak je het overzicht kwijt en is het lastiger te herstellen dan wanneer je op voorhand met een zakelijke rekening begonnen was. Door een aparte zakelijke rekening te openen, scheid je van het begin af aan zakelijke en privé transacties.

Administratie
Veel (online) boekhoudprogramma’s hebben de optie om de zakelijke bankmutaties op te vragen bij de bank en automatisch in het programma in te lezen. Afhankelijk van de machtiging die het boekhoudprogramma heeft, kan je ook rechtstreeks crediteurenbetalingen versturen naar je bank vanuit je boekhoudprogramma. Hierdoor heb je minder werk aan het verwerken van de financiële administratie.

Er is één maar: de banken ondersteunen dit alleen bij een zakelijke bankrekening.

Tip: weet je vóór aanschaf van een boekhoudprogramma dat je gebruik wil gaan maken van een bankkoppeling? Kijk dan bij de functiemogelijkheden van het gewenste programma of dit mogelijk is bij de bank waar je een rekening wilt openen.

Boekencontrole
De Belastingdienst vereist bij een boekencontrole de onderliggende stukken van je administratie. Daar horen de transacties op je (zakelijke) betaalrekening bij. Indien je geen zakelijke bankrekening hebt, geef je automatisch ook je privé mutaties daarbij af (terwijl dit niet vereist is).

Krediet
Mogelijk heb je als ondernemer op een bepaald moment een krediet nodig voor een investering. Bij het aanvragen daarvan bij de bank dien je, onder andere, een zakelijke rekening te hebben.

Kassa
Ben je een ondernemer met een kassa in de winkel?
Het afstorten van kasgeld in sealbags kan alleen door ondernemers. Verder is het afstorten van contant geld voor particulieren bij veel bankfilialen niet meer mogelijk.

Professionaliteit
Tot slot oogt het ook professioneel als je gebruikmaakt van een zakelijke bankrekening,

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem contact op met Erwin Beldman.

Erwin Beldman

Erwin Beldman

Senior assistent accountant

088 2531652 | ebeldman@alfa.nl


Meer over Erwin