Frank Kerkhof slaat er op los: Commander in cheat

28 oktober 2020 | Door:  Frank Kerkhof

Frank heeft de afgelopen 20 jaar honderden columns geschreven voor diverse ondernemerskranten en branche-tijdschriften. In die columns schreef hij over fiscale actualiteiten, maar ook over andere zaken die hem in het nieuws zijn opgevallen. Nu doet hij dat (ook) op deze site. Soms gaat het over grote thema’s, soms over futiliteiten. De constante is zijn eigen (of is het ‘eigenwijze’) visie. Frank is als Directielid en Fiscalist werkzaam bij Alfa in Arnhem en Bennekom.

“Commander in cheat”

Sport brengt de ware aard naar boven. Uitgaande van deze stelling is een valsspeler in sport, ook daarbuiten niet (altijd) betrouwbaar. Laten we de proef of de som nemen: Donald Trump. Hij is, dat is algemeen bekend, een fervent golfer. Sterker nog, volgens velen zou hij zijn vele uren speeltijd beter kunnen besteden aan het daadwerkelijk regeren over zijn land. Maar dat terzijde. Het is daarbij een publiek geheim dat Trump het niet zo nauw neemt met de golfregels. Als iedereen in zijn ‘flight’ heeft gezien dat zijn afslag met een hoorbare plons in het water is beland, blijkt zijn golfbal op miraculeuze wijze toch op de ‘fairway’ te liggen. Puts van 5 meter (en zelfs meer) ‘geeft’ hij zichzelf, want het maken van die put was met zijn kwaliteiten natuurlijk een 100%-zekerheidje. En bij het tellen van de slagen vergeet hij nog wel eens een slagje. Op die manier heeft hij op zijn 74ste een golfhandicap van 2.8.

Even ter duiding: de iets oudere legendarische Jack Nicklaus, volgens velen de beste golfer ooit, heeft een golfhandicap van 5.2 (!). Spottend wordt Donald Trump daarom ook wel ‘commander in cheat’ genoemd. Voor iedere andere president, regeringsleider of bestuurder zou zo’n kwalificatie best een vervelend dingetje zijn, maar zo niet voor ‘Teflon Trump’. Alles glijdt als boter in een hete pan van hem af. Niets (hoe erg ook), blijft aan hem kleven. Althans waar het zijn achterban betreft.

Voorbeelden zijn er in overvloed: het bagatelliseren van de Corona-pandemie, het Rusland/Poetin-verhaal, zijn notoire vrouwonvriendelijke gedrag en recent zijn geheime bankrekening in China. Zelfs als is gebleken dat hij, naar eigen zeggen toch een zeer vermogende grootverdiener, in Amerika niet of nauwelijks belasting betaalt, wuiven zijn kiezers het weg. Sterker nog, zij zien het als bewijs voor de gewiekstheid van deze ‘business tycoon’. Zijn op zijn zachtst gezegd onsportieve gedrag in het golfen roept wel de vraag op of hij het ook in zijn belastingaangifte niet zo nauw heeft genomen met de regels. In zoverre verbaast het mij niet dat zijn aangiftes, volgens Trump zelf, (nog steeds) door de IRS worden gecontroleerd.

Enfin, eens zal de waarheid, ondanks alle tegenwerking van Trump, wel aan het licht komen. Veel belangrijker is uiteraard of Trump de aanstaande verkiezingen gaat winnen of verliezen. De peilingen gaan vrijwel allemaal uit van een (ruime) overwinning van Biden. Maar mijn gevoel zegt wat anders. De peilingen in 2016 wezen ook op een (grote) overwinning van Hillary Clinton. En we weten allemaal hoe dat is afgelopen.  

Frank Kerkhof

Frank Kerkhof

Directielid en fiscalist

088 2531024 | fkerkhof@alfa.nl


Meer over Frank