Banner

Btw betaald in de EU? Vraag het nu nog terug!

15 augustus 2018

Als Nederlandse ondernemer handel je vaak in Nederland. Maar door de digitalisering wordt de wereld steeds kleiner en het buitenland makkelijker bereikbaar. Handel buiten Nederland komt dus steeds vaker voor. Handel jij in de EU? Dan is dit echt iets voor jou!

Je kunt namelijk de betaalde btw in de EU terugvragen.

“Ik betaal toch geen buitenlandse btw over de goederen die ik uit de EU haal? Of diensten die ik uit de EU afneem? Dat is toch gewoon verlegd?” Ja, dat klopt maar er zijn altijd kosten die je in het buitenland maakt, waarvan de btw niet verlegd is.

“Wat voor kosten zijn dit dan?”

Je kunt bijvoorbeeld denken aan de brandstof die je betaalt voor de zakelijke auto of de reparatiekosten van de zakelijke telefoon die je weer een keer hebt laten vallen in het zwembad toen je net een cliënt aan de lijn had.

“Ok interessant, hoe vraag ik de buitenlandse btw terug?”

De Nederlandse Belastingdienst heeft een site aangemaakt zodat je via Nederland de betaalde btw in de EU kan terugvragen. Je moet voor het terugvragen wel wat zaken regelen. Vooral als het de eerste keer is.

Is het de eerste keer dat je buitenlandse btw wilt terugvragen in de EU, regel dan zo spoedig mogelijk inloggegevens. Voor de rest is het van belang dat je alle bonnetjes bewaart en inscant.

“Zit er nog iets van een termijn op?”

Zoals wel vaker zit er uiteraard een deadline op. Voor de betaalde btw over 2017 moet vóór 1 oktober 2018 het verzoek om teruggave binnen zijn bij de Belastingdienst.

Ben je of ga je nog op vakantie of misschien ben je al terug, vraag dan in ieder geval nu de inloggegevens op want de ervaring is wel dat dit even duurt.

“Is dat alles?”

We hebben met het buitenland te maken die allemaal hun eigen belastingsystemen hebben, dus het kan zijn dat een land iets meer eisen stelt bij het verzoek om teruggaaf btw. Wat voor eisen kun je lezen op de site van de Belastingdienst.

Daarnaast moet het wel gaan om een minimaal terug te vragen bedrag aan btw van 50 euro.

“Wat als ik er nou zelf niet uit kom?”

Neem dan contact met ons op. Wij helpen je verder met de formaliteiten en regelen dat het verzoek om teruggaaf btw op tijd bij de Belastingdienst binnen komt.