Banner

Teruggaaf Belgische brandstofaccijns? Controleer je vergunning!

8 mei 2020 | Door:  Emiel Berends

Als ondernemer betaal je in België ook accijns over diesel. De betaalde accijns kan je terugvorderen van de Belgische belastingdienst. Om dit terug te kunnen vragen heb je een vergunning nodig. In de transportwereld is dit een hot issue: het gaat om bijna 25 eurocent accijns per liter! Kleine transportondernemers (eenmanszaken en de eigen rijders) lopen nu tegen een probleem aan dat te maken heeft met hun btw-identificatienummer.

Nieuw btw-identificatienummer

De vergunning in België wordt afgegeven op het btw-identificatienummer van de Nederlandse ondernemer/transporteur. Nu blijkt dat nummer niet meer geldig te zijn. Dit nummer is voor eenmansondernemers en zzp’ers per 1 januari 2020 vervangen door een nieuw btw-identificatienummer. Achtergrond is dat het btw-identificatienummer niet meer gekoppeld mag zijn aan het burgerservicenummer (BSN). Zo is de privacy beter beschermd.

Het probleem is dus dat de Belgische vergunning is afgegeven op een inmiddels niet meer geldend btw-identificatienummer. De kans bestaat dat de Belgische belastingdienst via VIES (online EU-systeem voor de geldigheidsverklaring van een btw-identificatienummer) ziet dat je btw-identificatienummer niet meer geldig is. In dat geval is de vergunning met ingang van 1 januari 2020 niet meer geldig.

Nieuwe vergunning

De ervaring leert dat het aanvragen van een nieuwe vergunning in België het beste werkt. Verstandig is om rekening te houden met een verwerkingsperiode van een aantal maanden vanwege de oplopende aanvragen. Sorteer op tijd voor! Je kunt je aanvraag rechtstreeks indienen bij de Belgische douane-afdelingen Vergunningen en Aangifte Accijns.

Mocht je hier tegenaan lopen, neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs!

 

 

Emiel Berends

Emiel Berends

Belastingadviseur

088 2531414 | eberends@alfa.nl


Meer over Emiel