Banner

Ondernemer van de maand: Vrimon B.V.

1 mei 2018 | Door:  Gerrald Heijnen

Het is een bedrijf dat met z’n eigen producten niet snel op de voorgrond treedt. Maar als toeleverancier voor tal van industrieën is Vrimon een onmisbare schakel. De specialist in CNC-draai- en freeswerk kent een opvallend gevarieerde orderportefeuille. Klanten weten het bedrijf letterlijk blind te vinden: dankzij de braille wegbewijzeringsbordjes die overal op NS-stations in Nederland staan.

“We doen eigenlijk van alles”, zegt eigenaar Dion Vrinds op een mooie voorjaarsmiddag. “Het heeft te maken met onderdelen die worden gebruikt in de meubelindustrie, de aluminiumindustrie en de transportsector tot en met de lucht- en ruimtevaart. Zo divers kan het zijn. De ene keer komt iemand binnen met een schetsje: kun je dit maken? De andere keer is het heel geavanceerd.”

Een eigen product dat een grote vlucht heeft genomen, zijn de BraillePlan wegbewijzeringsbordjes: bordjes met opschriften in Brailletekens en ‘ grote tactiele letters’ (voelletters) voor buitentoepassingen, gemaakt in samenwerking met de Oogvereniging Nederland en ProRail. Dion: “In 2009 vroeg ProRail aan ons of wij 1200 braille wegbewijzeringsbordjes voor de perrons konden maken. Op geen enkel bordje stond dezelfde tekst. En ze moesten hufterproof zijn. Dat zijn wel dingen waar we even over moesten nadenken. We hebben er een half jaar voor uitgetrokken.”

Meerdere toepassingen

We zitten met de Braille Wegbewijzering in een Niche markt . Een product waarvoor Dion meerdere toepassingen ziet. “In het busvervoer speelt hetzelfde probleem. Maar je kunt de BraillePlanbordjes ook plaatsen bij scholengemeenschappen, bij ziekenhuizen, bij alle openbare gebouwen. Die moeten sinds 2016 toegankelijk zijn voor iedereen, maar dat is nog lang niet overal het geval. Dat is weer een volgende stap.” Hij heeft er grote bewondering voor blinden aan overgehouden. “Wij zijn verwend dat we alles kunnen zien. Maar ga maar eens alleen op pad als blinde om van A naar B te reizen.”

Vooruitziende blik

In 1983 begon hij op z’n 22ste met Vrimon, samen met zijn vader. “Hij werkte bij een bedrijf waar flink werd gereorganiseerd. Als we nu voor onszelf beginnen, hebben we nog wat moet hij hebben gedacht. En hij had een vooruitziende blik, want twee jaar later stond ook hij op straat.” Inmiddels dient de volgende generatie zich al aan. Zoon Jeffrey neemt vooral de productie voor zijn rekening, Dion is ‘min of meer aan het managen’.

Mooi klein Team Vaklieden

Zes medewerkers telt het bedrijf, twee uitzendkrachten springen bij. “Een mooi clubje. Ik wil het bedrijf niet veel groter laten worden dan tien mensen. We zijn nu groeiende, maar we hebben een moeilijke tijd achter ons. We hadden in 2007 net een nieuw pand laten neerzetten of de financiële crisis brak uit. De markt heeft acht jaar lang op slot gezeten. Alfa heeft mij in die tijd goed ondersteund. Per half jaar zijn we heel sterk de vinger aan de pols gaan houden. Er zijn er in die tijd, zat die omgevallen zijn. Dat is ons gelukkig bespaard gebleven.”

Investeren

Voor een kleiner bedrijf wordt investeren in nieuwe en dure machines voor fijnmechanische precisieonderdelen een uitdaging. Dion: “Je moet goed kijken waar de markt heengaat. Welke klanten groeien? Dáár kun je geld instoppen. Gelukkig hebben we een aantal grote, stabiele klanten. Maar het is onvoorspelbaar. Komt er een nieuwe inkoper te zitten, dan kan het zomaar gebeuren dat je die klant kwijtraakt. Dat maakt investeren in vernieuwing wat lastiger voor een bedrijf van onze grootte.” Ook investeren in mankracht valt niet mee. “Er mogen twee mensen bijkomen, maar die zijn niet een-twee-drie te vinden.”

Met Alfa  hebben we een goede vertrouwensband opgebouwd. “Ik kan bij Alfa bijna alle vraagstukken neerleggen. Zoals de boekhouding, fiscale zaken, alles waar je als ondernemer mee te maken krijgt. Ook in de slechte jaren, die we hebben meegemaakt was het fijn dat je met Alfa kon overleggen en de zaken kon bespreken die je elders niet zo snel neer zou leggen.”

Dit artikel is geschreven door Teus van de Bospoort, die inmiddels niet meer bij ons in dienst is.