Banner

Liever young professional in de accountancy dan in de advocatuur

24 februari 2022 | Door:  Annefleur Bastin

Een paar jaar lang volgt haar carrière het geijkte pad voor een advocaat. Rechtenstudie in Groningen, eerste baan, al snel gevolgd door een tweede. Drie jaar lang is zij als advocaat werkzaam geweest. Maar de volgende stap in de loopbaan van Annefleur Bastin is niet die naar een groot en aansprekend advocatenkantoor. Wél naar een grote en aansprekende naam: Alfa Accountants en Adviseurs. Vanuit de vestigingen in Barneveld en Harderwijk verricht Annefleur werkzaamheden als juridisch adviseur. Tevens is zij werkzaam voor Alfa Consultants in Nijkerk, waar zij als juridisch adviseur onderdeel uitmaakt van het team Fusies en Overnames. “Wat ik in die vier maanden heb gemerkt is dat je een heel andere band met je cliënt hebt dan op een advocatenkantoor.”

Ze is nét terug van een weekje wintersport. “Mijn ouders wonen sinds drie en een half jaar in Oostenrijk. Dan doe je het net iets makkelijker. In de winter gaan we sowieso, maar het afgelopen jaar ben ik ook in de zomer geweest. Wat een prachtland is Oostenrijk dan ook eigenlijk”, zegt Annefleur. Even tijd voor een break van het werk, als juridisch adviseur voor de vestigingen in Barneveld en Harderwijk en ook voor Alfa Consultants.

En laat nou die balans tussen werk en privé voor haar de reden zijn geweest om de advocatenkantoren achter zich te laten. “Het is hard werken in de advocatuur. Hard werken is zeker niet erg, maar wel als je het gevoel krijgt dat de welbekende werk-privé balans niet meer in orde is. Ik kwam op het punt dat ik mijzelf afvroeg: haal ik hier nog wel voldoende plezier uit en is dit echt wat ik wil?” Het antwoord was nee.  

Kop koffie drinken

Nieuwsgierig als zij is, valt haar oog op een vacature voor juridisch adviseur bij Alfa Accountants en Adviseurs. Vervolgens kijkt zij op de LinkedIn-profiel van de contactpersoon, directeur Teus van de Bospoort van de vestigingen in Harderwijk en Barneveld. Niet lang daarna krijgt Annefleur een bericht van Teus. “Hij had gezien dat ik op zijn profiel had gekeken. Als ik open stond voor een andere baan, dan zou hij mij graag uitnodigen voor een kop koffie.” Die kop koffie kwam er. Op dat moment nog niet in de volle overtuiging om verder te gaan in de accountancysector. 

Adviesskills uitbouwen

Inmiddels is Annefleur vier maanden lang in dienst van Alfa. En: tot haar grote tevredenheid. “Ik vond mijn adviserende rol een van de leukste dingen van het adocatenvak. Bij Alfa kan ik mijn adviesvaardigheden verder uitbouwen en kan ik echt wat betekenen voor de klanten. En wat ik merk: je hebt bij Alfa een heel andere band met je cliënt. Klantrelaties zijn bestendiger, mede omdat je altijd te maken hebt met ondernemers die al (lange tijd) klant van Alfa zijn. Die ondernemer schakelt je ook veel eerder in: ‘Hé Annefleur, ik zit hier of daar mee, wil jij mij daarover adviseren?’. ‘‘Dat is een andere invalshoek dan een klant op een advocatenkantoor die reeds een geschil heeft en vraagt om juridische bijstand in een nog te voeren procedure.” Nee, procederen is er bij Alfa niet meer bij. “Of ik dat ga missen? Een mooie adviespraktijk en prettige, consistente relaties zoals bij Alfa vind ik eigenlijk belangrijker en daar haal ik veel plezier uit.”

Fusies en Overnames

Naast het opbouwen en behouden van een fijne adviespraktijk, haalt Annefleur veel voldoening uit haar werkzaamheden die zij verricht voor Alfa Consultants. ‘‘Ik haal veel energie uit de werkzaamheden die ik verricht in dergelijke overnametrajecten. Het is een hele interessante, snelle business, wat zorgt voor de nodige adrenaline.’’

Collega’s opzoeken

Als juridisch adviseur is ze ook bij Alfa omringd door vakgenoten. Annefleur: “Ik was het altijd gewend om bij collega’s binnen te lopen. Ik ben iemand die dat heel erg opzoekt. Ook bij Alfa, al is het nu dan vooral via Teams en de telefoon. En ik leer ook op fiscaal gebied veel bij, iets wat je op een advocatenkantoor niet hebt. Ik heb niet de ambitie om fiscalist te worden, maar ik vind het voor mijn eigen ontwikkeling wel interessant om mee te krijgen hoe collega-fiscalisten naar bepaalde vraagstukken kijkt.” En anders stimuleert Alfa haar wel in die verdere groei. “Alfa stuurt bewust op opleidingen en zelfontwikkeling. Je kunt binnen deze organisatie jezelf eindeloos blijven uitdagen, zegt de 29-jarige Harderwijkse.

Blijk van waardering

En die werk-privébalans? Annefleur: “Die is meer dan in orde! Je wordt hier gezien als mens. Het is bij Alfa helemaal niet erg als je een keer een mindere dag hebt en twee uurtjes eerder stopt om met Gijs - haar Golden Retriever van een jaar oud, red. - te gaan wandelen. Als je maar doet wat er van je gevraagd en verwacht wordt. Eind van het jaar werd aan alle medewerkers van Alfa een bonus uitgekeerd. Het gaat mij niet zo zeer om de bonus an sich, maar wel om de blijk van waardering: ‘We hebben een lastig jaar achter de rug door corona, daarom komen we jullie tegemoet, doe er iets leuks mee.’ Dat was ik helemaal niet gewend. Dat zijn ook leuke dingen van Alfa.”

 Annefleur Bastin

Annefleur Bastin

Juridisch adviseur

088 2531417 | abastin@alfa.nl


Meer over Annefleur