Banner

Ik kan aan de telefoon al horen wie er een prijsbeller is

1 juli 2019 | Door:  Henk Overbeek

Een beetje uit de hand gelopen hobby, noemt hij het zelf. Dat mag gerust een nogal bescheiden constatering worden genoemd. Want onderhand is het bouwen van kalverhokken een stevige tweede poot onder het bedrijf van Gijsbert en zoon Gijsbert Roseboom. (“Ja, mijn vader heette ook Gijsbert!”) Wat begon als een Hollands melkveehouderij, is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met klandizie uit geheel Europa.

Het zijn lang niet de enige activiteiten van vader en zoon. Al komen die werkzaamheden aardig in de verdrukking door ‘Roseboom Kalverhokken’, zoals zijn succesvolle startup heet. “Ik ben dat er in 2013 naast gaan doen. We hebben hier tachtig melkkoeien rondlopen. Door de kostprijs van melkquota en daarna de fosfaatrechten had ik er niet veel zin in om verder uit te breiden. Ik zocht iets wat bij mijn melkveebedrijf paste en waarvoor ik niet het huis uit hoefde. Zo ben ik die kalverhokken gaan ontwikkelen. Eigenlijk is het dus een beetje uit de hand gelopen hobby. De melkveehouderij is inmiddels onze tweede tak geworden”, constateert hij.

Aardig ondernemend

Vorig jaar kwam zoon Gijsbert ook in de vennootschap. “Gijsbert is nog relatief jong, 21 jaar, maar dan kan hij er rustig ingroeien.” Van boer naar handelaar. Het is een stap die vader Gijsbert makkelijk afgaat - al is het hard werken. “Maar ik denk dat ik altijd al wel aardig ondernemend ben geweest. Geleerd heb ik er niet voor, ik heb het mezelf een beetje aangeleerd. Maar het handelen gaat me makkelijk af. Dat komt ook omdat ik zelf uit de sector kom. Je spreekt de taal. En dat scheelt.”

Concurrentie

In de hokken krijgen de jonge kalfjes (tussen de nul en de drie weken) de kans om rustig te wennen. Met de kalverhokken is Roseboom lang niet de enige aanbieder op de markt. Gijsbert: “Er is zeker concurrentie. Maar ik bouw inmiddels ook de hokken voor andere leveranciers. Dat heeft toch met de prijs/kwaliteitverhouding te maken. Onze hokken hebben een degelijke constructie, goede scharnieren en een praktische deur met een sluiting. Die kun je met één hand open maken als je in de ander hand een emmer melk vast hebt. Daarnaast worden de hokken indien nodig op maat gemaakt.”

Plan van Alfa

Op het bedrijf aan de Weteringsteeg in Achterberg - in de gemeente Rhenen - staat nu een pracht van een bedrijfshal. Die is er gekomen voor de bouw van de hokken. “We deden de productie eerst in een oude schuur. In 2016 hebben we het voorzichtig met de bank over nieuwbouw gehad. Die zei: ‘Gijsbert, leuk dat je wilt investeren, maar laat eerst maar eens een jaar resultaten zien.’ Toen hebben bedrijfskundig adviseur Gerard Beldman en directeur Henk Overbeek van Alfa een plan geschreven. Ja, die namen moet je absoluut even noemen. Want het plan is één op één overgenomen door de bank!” Het echte bouwen van de kalverhokken wordt gedaan door een aantal personeelsleden, geassisteerd door zzp’ers en scholieren.

Prijsbeller

De afnemers komen tegenwoordig overal vandaan. Gijsbert somt op: “Nederland, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Engeland, Canada, Oostenrijk... en allemaal door mond-tot-mondreclame. Ik heb wel een site maar die moet hoognodig worden bijgewerkt. De één neemt er twee, de andere dertig. Ik kan meteen aan de telefoon al horen of iemand een prijsbeller is. Die informeert altijd als eerste wat het kost. Een serieuze koper niet, die wil eerst alle details weten. Naar klanten in Nederland en een stukje Duitsland brengen we de hokken zelf. Voor vijftig euro extra plaatsen we een hok op locatie. Ook dat is weer een pluspunt.”

Shovel met jaar levertijd

Door het succes zijn er inmiddels regelmatig wachttijden. “Maar het meeste is op voorraad. En ja, soms moet je drie of zes weken wachten. Maar dat is ook zo als je een nieuwe auto of iets anders koopt. We hebben vorig jaar september een nieuwe shovel gekocht. Die heeft een jaar levertijd.”

Gelukkig hoeft hij bij z’n financiële leverancier Alfa minder lang geduld te hebben. “Gerard ken ik nog uit de tijd dat hij bij een bank werkte. Met die nieuwbouw hebben we heel veel om de tafel gezeten. En dat is allemaal heel goed gelopen. We hebben nog steeds regelmatig contact. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik heel erg tevreden ben over Alfa.”

Voor meer informatie kijk op www.roseboomkalverhokken.nl