Banner

Hoge huizenprijzen en een hoge WOZ-waarde, en nu?

24 juni 2021 | Door:  Gerrald Heijnen

Heb je dit jaar ook weer een aanslag Onroerende Zaakbelasting ontvangen met een nieuwe WOZ-waarde van je woning? Dit komt omdat je eigenaar of gebruiker bent van een woning (of bedrijfsgebouw). Nu de huizenprijzen stijgen, stijgt ook de WOZ-waarde van je woning mee, maar is dit wel zo voordelig?

WOZ-waarde

De afkorting WOZ staat voor: Wet Waardering Onroerende Zaken. De waarde van je woning, garage, bedrijfspand of ander onroerende zaak krijgt een WOZ-waarde. De gemeente stelt de WOZ-waarde vast aan de hand van een taxatie. De WOZ-waarde is de basis voor een aantal belastingen zoals: onroerendzaakbelasting, inkomstenbelasting, rioolheffing, waterschapsbelasting en de erf-en schenkbelasting. 

Prijsstijging van de woningmarkt

Doordat de huizenprijzen het afgelopen jaar sterk zijn gestegen is ook de WOZ-waarde omhoog gegaan. In de praktijk komen stijgingspercentages voorbij van meer dan 7%.
Door het stijgen van de WOZ-waarde zullen de bovengenoemde belastingen ook toenemen. 
Daarnaast kan het ook een hoge WOZ-waarde ook een voordeel met zich meenemen. Veel banken staan namelijk open voor een lagere hypotheekrente bij het stijgen van de WOZ-waarde. Dit komt omdat de geldverstrekker de renteopslag kan laten vervallen door een lager risico.

Erf- en schenkbelasting

Als je een erfenis of een schenking hebt ontvangen in de vorm van een woning zal er bij de berekening van de erf- en schenkbelasting gekeken worden naar de WOZ-waarde. Hoe lager de WOZ-waarde des te minder erf- en schenkbelasting je betaalt!

Heb je vragen over jouw WOZ-waarde dan kun je contact opnemen  met één van onze adviseurs in Barneveld of Harderwijk!

Dit artikel is geschreven door Yvonne van Zutphen, die inmiddels niet meer bij ons in dienst is.