Banner

Hoge huizenprijzen en een hoge WOZ-waarde, en nu?

24 juni 2021 | Door:  Emiel Berends

Heb je dit jaar ook weer een aanslag Onroerende Zaakbelasting ontvangen met een nieuwe WOZ-waarde van je woning? Dit komt omdat je eigenaar of gebruiker bent van een woning (of bedrijfsgebouw). Nu de huizenprijzen stijgen, stijgt ook de WOZ-waarde van je woning mee, maar is dit wel zo voordelig?

WOZ-waarde

De afkorting WOZ staat voor: Wet Waardering Onroerende Zaken. De waarde van je woning, garage, bedrijfspand of ander onroerende zaak krijgt een WOZ-waarde. De gemeente stelt de WOZ-waarde vast aan de hand van een taxatie. De WOZ-waarde is de basis voor een aantal belastingen zoals: onroerendzaakbelasting, inkomstenbelasting, rioolheffing, waterschapsbelasting en de erf-en schenkbelasting. 

Prijsstijging van de woningmarkt

Doordat de huizenprijzen het afgelopen jaar sterk zijn gestegen is ook de WOZ-waarde omhoog gegaan. In de praktijk komen stijgingspercentages voorbij van meer dan 7%.
Door het stijgen van de WOZ-waarde zullen de bovengenoemde belastingen ook toenemen. 
Daarnaast kan het ook een hoge WOZ-waarde ook een voordeel met zich meenemen. Veel banken staan namelijk open voor een lagere hypotheekrente bij het stijgen van de WOZ-waarde. Dit komt omdat de geldverstrekker de renteopslag kan laten vervallen door een lager risico.

Erf- en schenkbelasting

Als je een erfenis of een schenking hebt ontvangen in de vorm van een woning zal er bij de berekening van de erf- en schenkbelasting gekeken worden naar de WOZ-waarde. Hoe lager de WOZ-waarde des te minder erf- en schenkbelasting je betaalt!

Heb je vragen over jouw WOZ-waarde dan kun je contact opnemen  met één van onze adviseurs in Barneveld of Harderwijk!

 

 

Emiel Berends

Emiel Berends

Belastingadviseur

088 2531414 | eberends@alfa.nl


Meer over Emiel