Banner

Duurzaam agrarisch ondernemen in een hectische tijd

2 november 2022 | Door:  Henk Overbeek

Er komt veel op ondernemers af en duurzaam is dan een veel gebruikte term. Maar wat is nu duurzaam voor jouw onderneming? Heel simpel gezegd is duurzaam: het op lange termijn ondernemen, zonder in te teren op geld, milieu en omgeving.  

Dat is op dit moment voor veel agrarische ondernemers een complexe vraag. Immers wat komt er op jou af? Wat kan er in jouw situatie? En wat wil je? 

Bepaal je missie

Dan is het heel belangrijk je missie, visie en doel goed in beeld te hebben. Deze vraag is nu belangrijker dan ooit. Immers door alles wat er op de agrosector afkomt is het van dubbel belang jouw positie hierin te bepalen. Vaak is het zo dat een missie, visie en doel over de jaren heen niet heel erg verandert. Wij komen momenteel echter tegen dat dit voor ondernemers juist nu erg kan wijzigen. Dus zorg dat je dit goed in beeld hebt.  

Meten is weten

Om hier een goed beeld voor jezelf voor te krijgen is meten en weten enorm van belang. Dus hoe staat je bedrijf ervoor? Kun jij via je kwartaalrapportage scherp reageren en hier uitgangspunten uithalen die voor jou van belang zijn. Even naar de huidige tijd: wat doet jouw rente? Staat die bijvoorbeeld lang vast of is die variabel, en wat doe je hier dan mee? 

Perspectieven

Dit is voor duurzaamheid van je onderneming van belang. En als je weet hoe je draait, hoe sta je dan met betrekking tot wetgeving, wat is er mogelijk vanuit Ruimtelijke Ordening oogpunt. Hoeveel kun je nog verder ontwikkelen? Of is verbreding of korte keten een mogelijkheid? Allemaal zaken die voor elke individuele boer weer anders zijn, want wat is je feitelijke locatie? Zit je naast een kern, of in een ontwikkelgebied? Dit biedt verschillende perspectieven. 

Meten is weten, wanneer je jouw doel helder hebt en weet waar je financieel staat, en je kent de ruimtelijke mogelijkheden dan kun je een bedrijfsplan maken om te kijken hoe je jouw Missie en Visie gaat bereiken. Wat is dan de weg die je hier naartoe brengt?  

In alle bovenstaande facetten kan Alfa je bijstaan, om te spiegelen en je mee te nemen in de mogelijkheden. Dat noemen wij Duurzaam ondernemen.  

Zie ook: Duurzaamheidsadvies - Alfa Accountants en Adviseurs

Henk Overbeek

Henk Overbeek

Directeur agrarisch en bedrijfskunde

088 253 1418 | hoverbeek@alfa.nl


Meer over Henk