Banner

Bertho Gruppen verruilt staalconstructies voor vleeskalveren

2 januari 2019 | Door:  Henk Overbeek

Stilletjes was hij na zijn opleiding de bouw ingerold, werken in de staalconstructies. Een heel ander vak dan dat van zijn vader, die in de vleeskalverhouderij z’n brood verdient. Maar de agrarische sector bleef toch altijd trekken bij Bertho Gruppen. En op z’n dertigste mag hij zich nu vleeskalverhouder noemen. Samen met echtgenote Marijke (36) staat hij aan het hoofd van een bedrijf met elfhonderd dieren.

Het is nogal een overstap, van de montage van staalconstructies naar het houden van vleeskalveren. Maar voor Bertho en Marijke Gruppen is het min of meer een droom die uitkomt. "Ik had het na twaalf jaar wel gezien in de bouw. Ja, hoe kom je daar terecht? Ik hielp in de vakanties altijd al mee en ben automatisch in de staalmontage terecht gekomen. Maar de wens om verder te gaan in de vleeskalverhouderij kwam toch weer bovendrijven. Mijn vader werkt in loondienst en die zei meteen: als je het doet, doe het dan wel op een eigen bedrijf. Voor jezelf werken is tóch mooier dan voor een baas."

Voorthuizen

De twee gaan een jaar of twee terug op zoek naar een geschikte locatie. “Toentertijd stond er best veel te koop. Maar we hadden wel de wens om niet veel verder dan Voorthuizen te gaan kijken. Haar ouders wonen daar, ze werkt er ook. Toen kwam dit te koop, aan de Plaggenweg in Kootwijkerbroek. Het was een bedrijf dat helemaal naar onze zin was. Met elfhonderd kalveren ben je nog lang niet de grootste. Maar afnemers vinden het niet leuk als je het niet meer in je eentje af kunt, al helpt Marijke ook wel mee.”

Zij stond achter die stap, al had zij helemaal geen ervaring in de agrarische sector. “Nee, ik werk bij Albert Heijn op de broodafdeling. Maar ik vond het alleen maar leuk. Natuurlijk is het wennen. Het was spannend. Ik was een woonwijk gewend. Ineens wonen we achteraf. Maar het bevalt goed. Ik sta helemaal achter Bertho z’n keus.”

Meer vrijheid

Voor de wekker in huize Gruppen maakt het andere leven niet veel uit. "Die gaat om kwart over vijf 's morgens. Maar dat was voorheen niet veel anders. Ik werkte in de bouw wel vijf dagen in de week, maar was eigenlijk nooit voor zeven uur thuis. Nu gaat het werk zeven dagen per week door. Ach, je hebt toch wat meer vrijheid. Tussen de middag gezellig thuis eten bijvoorbeeld, met Marijke en onze dochter." Bij de opstart van het bedrijf kwam de expertise van pa goed van pas. "Ik ben zes weken lang in de weekenden met hem meegelopen. En bij de start is hij de eerste weken drie, vier dagen in de week bij ons op het bedrijf geweest."

Contract voor vijf jaar

De bank was bereid om mee te gaan in de financiering. Bertho: "Het scheelde dat we zelf ook al flink hadden gespaard. Anders hoef je niet eens bij de bank aan te kloppen. En de rendementen zijn ook goed, dat speelt ook mee bij de beslissing van de bank." Voor de komende jaren weten de twee kersverse ondernemers alvast wat er binnenkomt. Er ligt een contract voor vijf jaar. "Dat geeft rust. Je hebt vastigheid. Die heb je ook nodig, anders begint de bank er ook niet aan. En vijf jaar is fijner dan drie jaar. Als de prijzen dan ineens gaan zakken, dat zit je qua financiering ineens een heel stuk zwaarder." Ook Gerard Beldman van Alfa speelde een grote rol. "Via de bank kwamen we bij Gerard terecht die toen nog zijn eigen adviesbureau had. De bank had hem aanbevolen. Gerard heeft heel veel ervaring met dit soort zaken. Hij weet precies hoe je het moet aanpakken bij de bank. Nu is hij onze relatiemanager. Hij heeft ons heel goed geholpen. Een fijne man. Gerard is iemand die moeilijke dingen simpel kan uitleggen."