Banner

Bedrijfsoverdracht in het MKB

5 april 2023 | Door:  Rob den Hollander

In samenwerking met Rabobank Midden Nederland (Gelderse Vallei en Randmeren) heeft Alfa Accountants en Adviseurs Barneveld & Harderwijk, in co-productie met Alfa Consultants, twee bijeenkomsten gehouden met het thema "Bedrijfsoverdracht in het MKB". Op donderdag 23 maart in Barneveld en donderdag 30 maart in Harderwijk. Bij beide sessies waren een 25-tal geïnteresseerde ondernemers. 

Na de korte inleiding en het welkomstwoord beet Rob den Hollander het spits af door met de aanwezigen de vraagstukken rond overdracht te bespreken. Hoewel het soms voelt als het loslaten van ‘je kindje’ kan het je als ondernemer ook rust brengen, zoals een stapje terug kunnen doen (pre-exit), pensioen of juist ruimte om weer een nieuw avontuur te starten. Vraag die gesteld moet worden is of er beeld is bij de opvolgers. Denk je aan kinderen die het bedrijf willen – én kunnen! – overnemen, of toch meer aan een externe partij zoals mogelijk een medewerker? Ook hiervoor geldt dat op tijd beginnen erover na te denken en te bespreken, van groot belang is. Een DISC persoonlijkheidsanalyse kan het benodigde inzicht geven.

Frank van Ee, van Alfa Consultants – het onderdeel binnen Alfa wat naast waardebepaling ook aan- en verkoopbegeleiding verzorgt, nam de aanwezigen mee in het bepalen van de waarde van een onderneming. Hoewel er soms moeilijke vaktermen voorbij kwamen zoals Discounted Cash Flow methode (DCF) wist Frank de toehoorders duidelijk uit te leggen wat nu relevant is voor de waarde van het bedrijf. Gouden tip: houd als MKB DGA niet alle kennis bij jezelf. Als het succes van de onderneming immers afhankelijk is van jou daalt daarmee de waarde!

Na dit inzicht nam Gerrald Heijnen het stokje over om te bespreken welke structuur kan helpen bij het verkoop-klaar maken van je onderneming. Zo is de verkoop van aandelen van een B.V. eenvoudiger dan verkoop van een onderneming van een natuurlijk persoon. Nu aan de slag om een B.V. op te richten? Laat je goed adviseren of dat inderdaad in jouw geval het meest optimale is en ook ‘besmette termijnen’ van 3 jaar passeerden de revue. Daarmee opnieuw onderstrepend dat tijdig beginnen ook vanuit fiscaal oogpunt aanbeveling verdient.

De Rabobank – In Barneveld door Robert Knoppersen en in Harderwijk door Frank Toes - lichtte vervolgens toe op welke wijze zij kijken tegen het financieren van een bedrijfsoverdracht. Naast een gezonde solvabiliteit en debt/ebitda verhouding bleek dat de betaalcapaciteitsratio (BCR) met name bepalend is; kortom, verdient u naar verwachting voldoende geld om de rente en aflossingsverplichting aan de bank te kunnen betalen?
Al met al veel informatie in een relatief korte tijd. Gelukkig was er na afloop tijd om nog eens rustig na te praten met de sprekers onder het genot van een hapje en een drankje.

Wil je meer weten over bedrijfsoverdracht, waardebepaling, DISC persoonlijkheidsanalyse, estate- en financiële planning of fiscale zaken rondom overdracht?  Schroom niet en neem contact op met:
Frank van Ee
Rob den Hollander
Gerrald Heijnen

Rob den Hollander

Rob den Hollander

Directievoorzitter

088 2531404 | rdenhollander@alfa.nl


Meer over Rob