Banner

Sierra Leoonse Adama doet werkervaring op bij... Alfa in Groningen

28 april 2022 | Door:  Geert Manting

Eén voor één scant Adama bonnetjes en facturen nauwkeurig in. Alsof ze nooit anders heeft gedaan. En toch is het een activiteit die nieuw voor haar is. Gevlucht uit Sierra Leone heeft Adama een verblijfsstatus gekregen in Nederland. Via Vanhulley krijgen Adama en andere vrouwen de gelegenheid om werkervaring op te doen. Daarvoor werkt de sociale onderneming samen met een zestal bedrijven. Alfa is er één van.

Tien jaar terug begon Vanhulley - je spreekt het uit als ‘van hullie’ - in Groningen met een opmerkelijk initiatief. Vrouwen met een migratieachtergrond, nieuw in Nederland, gingen in het naaiatelier aan de slag om van afgedragen overhemden boxershorts te maken. Zo maakten ze laagdrempelig kennis met het arbeidsproces. Het leverde de sociale onderneming de nodige publiciteit op, maar het wakkerde ook de ambitie aan. Inmiddels geeft Vanhulley ook ander materiaal zoals bedrijfskleding, vlaggen en banners een tweede leven. Bijvoorbeeld als tas, als sleutelhanger of als laptophoes.

Ideale wegwijzer

Met het initiatief ‘Zowerkthet’ wil Vanhulley vrouwen met een verblijfsstatus in ons land nog meer kans geven op de arbeidsmarkt. “En dan moet je wel weten hoe die arbeidsmarkt in Nederland in elkaar zit”, zegt Geert Manting. Met z’n 31 jaar werkervaring bij Alfa is hij een ideale begeleider voor Adama, een jonge alleenstaande moeder van drie kinderen. Al zitten de verhoudingen tussen beiden een soepele omgang nog een beetje in de weg, lacht Geert. “Ze is nog vrij bescheiden. Het is toch een stukje cultuurverschil. Waar Adama vandaan komt, kijk je iemand van 62 jaar niet zomaar aan als jongedame van een jaar of dertig. Maar ze durft steeds meer”, looft hij zijn nieuwe collega.

Onderdeel van de entree-opleiding

Sinds februari draait Adama mee in het kantoor aan het Stadspark, een dag in de week. Het is een onderdeel van een breder programma, de entree-opleiding dienstverlening en zorg. Deelnemers zoals Adama doen niet alleen maar werkervaring op. Ze leren ook de Nederlandse taal beter spreken. Ze ontdekken waar hun talenten liggen en wat ze leuk vinden. En ze werken aan een eigen netwerk in dat voor hen onbekende Nederland.

Meelopen op een afdeling

Geert: “Adema gaat een dag in de maand meelopen met een afdeling. Eerst praat ze met onze procesteammanager Marjon van Wijk: wat doet Marjon allemaal? Een dag in de maand loopt ze mee met een afdeling. De andere dagen laten we haar zoveel mogelijk meewerken bij Alfa. Maar het moet wel werk op haar niveau zijn, zoals scan en herken. En de volgende keer gaat ze een lunch voor dertig personen organiseren. Ook gaan we Adama begeleiden bij het schrijven van een sollicitatiebrief.”

B Corp-status

‘Werkgevers’ zoals Alfa zijn door Vanhulley goed voorbereid op de komst van de vrouwen. Zoals: vraag niet te veel door waar vrouwen vandaan komen, dat kan gevoelig liggen. Of: in andere culturen is het maken van fouten een reden voor grote schaamte. Niet alleen Alfa vangt de vrouwen gastvrij op, dat doen ook Dorhout Advocaten, Rabobank, Gemeente Groningen, Voys en NNZ. Geert: “Het is voor Alfa iets wat logisch past bij onze status als B Corp, om ook op sociaal gebied te investeren. En zeker in de huidige arbeidsmarkt in ons land kunnen we vrouwen als Adama heel goed gebruiken.” En hup, daar gaat het volgende bonnetje alweer. Je tijdelijke collega’s van Alfa wensen je veel succes Adama!

Geert Manting

Geert Manting

Klantbeheerder

088 2531558 | gmanting@alfa.nl


Meer over Geert