Banner

Anja de verbindende factor van Alfa in Groningen. Maak kennis met Anja

11 juni 2020 | Door:  Nicole Ensing

Een luisterend oor bieden, collega’s binnen Alfa bij elkaar brengen en weten welke collega’s nodig zijn om tot het juiste resultaat te komen zijn taken die voor Anja zijn weggelegd. Door goed te communiceren, organiseren en coördineren ondersteunt ze kantoordirecteur Carl in de dagelijkse werkzaamheden. Coördineren zit in haar bloed en als er iets geregeld moet worden, spreekt het vanzelf dat Anja dit doet. Naast (directie) secretaresse, maakt ze deel uit van het landelijke debiteurenteam. Het werk dat ze verricht voor onze klanten is echt maatwerk, en daarbij streeft ze naar de juiste aanpak en een goede relatie met de debiteur.

Anja is een geboren en getogen Groningse en woont samen met haar man Klaas in Groningen. Anja: “Ik wil de Martinitoren blijven zien, lacht ze.” Haar huis is een open huis en iedereen is altijd welkom. Anja heeft twee dochters die allebei onlangs de deur uit zijn.

De moeder van kantoor

Anja noemt zichzelf ook wel de moeder van kantoor. Ze is in 1983 in dienst getreden bij Alfa en op 15 november a.s. werkt ze er 37 jaar. Voor Anja is Alfa haar eerste werkgever en ze hoopt ook haar laatste. Dit is heel kenmerkend voor Alfa. Anja: “Ik weet nog heel goed dat ik bij Alfa binnen kwam lopen in mijn hobbezak en solliciteerde op de functie van telefoniste/receptioniste. Alfa was toen nog gevestigd in Haren. In die tijd werkte ik met een typemachine waar je carbonpapier in moest stoppen. Ik heb de hele groei van typemachine, naar elektrische typemachine en computer meegemaakt. Voordat ik met de computer en Word Perfect aan de slag kon gaan, ben ik 2 dagen op cursus geweest. Door alle ICT ontwikkelingen, merk ik wel dat het werk dusdanig veranderd is."

De overstap naar debiteurenbeheer

“Vervolgens ben ik gevraagd of ik interesse had om het debiteurenbeheer op te pakken. Ik heb hier niet lang over na hoeven te denken en volmondig ja op gezegd. De combinatie met het andere werk en de variatie in werkzaamheden spraken mij wel aan. Uiteindelijk kan ik ook zeggen dat het beter is uitgepakt dan ik had verwacht. Sinds oktober jl. zit ik in het landelijke debiteurenbeheer. Wat ik zo leuk vind aan deze rol is dat je samen met de klant op zoek gaat naar een oplossing en het gesprek met elkaar aan gaat. Je komt met allerlei verschillende mensen in contact, maar de meeste klanten stellen het zeer op prijs dat ik bel. Het geeft mij voldoening als ik de klant kan helpen. Ik wil er graag aan bijdragen om het goede contact met de klanten en het vertrouwen wat ze hebben in Alfa verder uit te bouwen. Ik merk wel sinds de coronacrisis dat de gesprekken met klanten anders zijn. Klanten willen soms ook gewoon hun verhaal kwijt, en daar maak ik dan ook graag tijd voor. Ik probeer met de klant mee te denken in mogelijkheden en te zoeken naar een oplossing. Het is dan fijn om van de klant te horen dat ze de flexibiliteit van onze kant waarderen en ze het gevoel hebben dat er ook écht wat te regelen valt.”

Carl voelt als mijn tweede man

Naast dat Anja in het landelijke debiteurenbeheer zit, is ze ook managementassistente voor Carl. Ze ontzorgt Carl zoveel mogelijk in zijn werkzaamheden waar kan door afspraken te maken, mails te beoordelen en het wegzetten van dingen. “Soms voelt het alsof ik niet zoveel voor hem doe, totdat Carl dan tegen mij zegt dat ik hem heel veel uit handen neem. Voor mij is het vaak automatisme en dan heb je het zelf niet eens door wat je allemaal doet. Tuurlijk vind ik het dan fijn om te horen dat ik hem zoveel werk uit handen neem. De band die ik met Carl heb, is door de jaren heen zo gegroeid. In mijn functie is het belangrijk dat je elkaar begrijpt en aanvoelt, en dat doen we bij elkaar. Ik zeg altijd gekscherend tegen hem: je bent mijn tweede man.”

Het thuiswerken gaat beter dan verwacht

“Het werk is momenteel anders omdat je het vanuit huis doet, maar dit geeft geen problemen voor mijn werk. Het debiteurenteam zit door het hele land verspreid. We werken dus al op afstand van elkaar. In plaats van twee keer per jaar fysiek contact, hebben we nu wat vaker contact via Teams. Verder gaat het thuiswerken prima, zelfs beter dan verwacht. Voorheen had ik er nooit over nagedacht om thuis te werken en wilde ik dit zelfs niet, terwijl ik nu zit te overwegen om straks structureel één keer per week thuis te gaan werken. Wat ik fijn vind aan het thuiswerken, is dat ik sneller kan beginnen. Als de wekker gaat loop ik naar beneden en twee tellen later staat de computer ook al aan. In mijn werk kan ik de uren flexibel inrichten, waardoor ik ook de ruimte en tijd heb om overdag te sporten. Wat daarnaast ook een positieve bijkomstigheid is, is dat bijna iedereen op tijd is voor een overleg. Op de werkvloer zie je vaak dat collega’s wachten totdat een andere collega naar het overleg toe loopt, terwijl in Teams er iemand aan de andere kant van de lijn zit te wachten.”

Collega’s zijn een soort familie

De collega’s bij Alfa zijn haar dierbaar en voelen voor haar als en soort familie. “Er is geen hiërarchie op kantoor, niet dat ik verneem in ieder geval. Je kan zijn wie je bent en dat is heel fijn. Of je nu een assistent accountant bent of je bent directeur, er is geen drempel. Wat zo fijn is aan het werken bij Alfa is dat je veel ruimte en mogelijkheden krijgt aangeboden om te worden wat je wil worden. Er wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van iemand. Daarnaast is er ruimte om mee te denken op vele fronten, al moet dit wel vanuit je zelf komen. En je hebt de mogelijkheid om je aan te sluiten bij de OR.”

Het besef

“Ik besef mij deze periode des te meer hoe goed we het eigenlijk hebben. Doordat je veel dingen al doet of kan doen, sta je er niet meer zo bij stil en wordt alles al snel als normaal gezien. In deze periode mis ik mijn collega’s, sociale contacten en de sociale momenten het meest. Als laatste wil ik nog kwijt dat ik hoop dat ik iedereen straks weer live kan zien, spreken en omhelzen.”

Nicole Ensing

Nicole Ensing

Managementassistente

088 2531605 | nensing@alfa.nl


Meer over Nicole