Banner

Hoe is het om als assistent accountant je baan te combineren met een voltijd studie? 

19 augustus 2020 | Door:  Nicole Ensing

Sta je aan het begin van je carrière en overweeg je om naast je voltijd opleiding te gaan werken? Roos Warners en Esther Krikke nemen je mee in hun ervaringen. Ze lichten toe welke factoren, zowel op persoonlijk vlak als vanuit Alfa, een belangrijke rol spelen.  

Alfa is altijd op zoek naar nieuw talent   

Roos zit in het derde jaar van de opleiding Accountancy aan de Hanze Hogeschool in Groningen. Tijdens een symposium die werd georganiseerd vanuit studievereniging Check, is Roos in contact gekomen met Alfa Accountants en Adviseurs. Het klikte van beide kanten en sinds begin dit jaar is ze gestart in de functie van jr. assistent accountant.

Roos houdt zich voornamelijk bezig met btw-aangiftes en het bijwerken van administraties. "Wat opvalt bij Alfa is dat er een open en huiselijke sfeer hangt. Je krijgt veel vrijheid en afwisseling in je werk, en de collega’s zijn altijd bereid om je te helpen. Zo word je overal in meegenomen, waardoor je steeds meer ervaring krijgt en doorgroeit in je functie."

De theorie van de opleiding is direct toepasbaar in de praktijk 

Roos: "Ik ervaar het als erg leerzaam om naast de opleiding als assistent accountant te werken. De theoretische kennis die ik opdoe tijdens de studie kan ik direct toepassen in de praktijk bij Alfa, dat is erg leuk. Alfa Accountants en Adviseurs denkt mee in een goede werk- en privébalans. Hierdoor heb ik voldoende tijd om de opleiding goed te combineren met het werk."

Van stagiair naar assistent accountant   

Esther is inmiddels een bekend gezicht geworden voor zowel de collega’s als klanten. Ze kwam in 2017 binnen als stagiair op de afdeling Agro. Ondanks dat de opleiding haar had afgeraden om naast haar opleiding te gaan werken, is Esther toch gemiddeld 16 uur per week bij Alfa aan het werk gegaan. Inwerken was niet meer nodig, aangezien ze bekend was met de systemen en werkzaamheden.

Het beviel Esther zo goed dat ze ervoor koos om naast haar stage en afstuderen, ook haar master scriptie bij Alfa te schrijven. “Ik ben heel blij dat ik de keuze heb gemaakt om naast mijn opleiding te gaan werken. De opleiding bestaat uit veel theoretische stof, en dan is het wel heel fijn om praktijkervaring op te doen. Dit was voor mij de drukte wel waard. Je moet wel keuzes maken, maar ik heb niet heel veel in moeten leveren. Ik kon blijven volleyballen en zag mijn vrienden en familie net zoveel als anders. Het is wel belangrijk dat je de studiebelasting bijhoudt en niet gaat opsparen, anders ga je het niet redden. De combinatie is goed te doen, maar daarbij is een goede planning cruciaal. Ik heb naast mijn werk ongeveer 20 uur per week aan school besteed. Tijdens de tentamenperiodes lag dit rond de 35 uur."  

Bij Alfa heb je zelf de regie over je eigen uren

“De flexibiliteit van Alfa om mijn uren vrij in de vullen, maakt dat het voor mij goed te combineren was. Tijdens de tentamenweken heb ik vaak vrij moeten vragen, dit was gelukkig nooit een probleem. Mijn leidinggevende zei altijd: “Je studie gaat voor alles en we komen er altijd wel uit." Het is van belang dat de organisatie waar je voor werkt er ook mee instemt dat je niet altijd op vaste dagen en uren aanwezig bent."

De ondersteuning van collega’s   

"Ook de ondersteuning van de collega’s die mijn taken overnamen tijdens de tentamenperiodes zorgden voor een stukje rust. Er valt dan een last van je schouder omdat er altijd wel een collega was die mijn werk overnam als ik het niet afkreeg. Dit was echt super fijn. Hierdoor kon ik mij volledig focussen op de tentamenperiode en had ik niet te maken met deadlines die mij achtervolgden." 

Door de scholings- en doorgroeimogelijkheden kan ik verder groeien  

"Als assistent accountant heb ik veel afwisseling in mijn werk en regelmatig contact met klanten. Door het regelmatige contact dat ik met klanten heb, leer ik ze beter kennen, wat het werk nog leuker maakt. Door de scholings- en doorgroeimogelijkheden binnen Alfa weet je dat je weer verder kan groeien, dit is belangrijk voor mij."

Werken bij Alfa

Wil je meer weten over het werken en leren bij Alfa? Of ben je op zoek naar een nieuwe baan in de accountancywereld? Kijk dan eens op www.werkenbijalfa.nl. We nodigen je graag uit voor een vrijblijvende kennismaking en vertellen dan meer over onze organisatie.

Nicole Ensing

Nicole Ensing

Managementassistente

088 2531605 | nensing@alfa.nl


Meer over Nicole