Banner

En dan lees je op Facebook: je melk was heerlijk!

6 januari 2020 | Door:  Harm Nijdam

Ze zijn het schoolvoorbeeld van het melkveehouderijbedrijf van de toekomst. Boeren op een zo natuurlijke wijze, niet biologisch maar het komt dicht in de buurt en mag dus officieel niet zo heten. Nagenoeg zelfvoorzienend. Een minimaal gebruik van antibiotica. Amper ammoniakuitstoot. Actief voor vogels en bodem op hun honderd hectare weiland. En toch is die toekomst voor Hans en Yvonne Oosterhuis, hun drie zoons en 170 koeien nog lang niet verzekerd. Tenminste, op deze locatie in aan De Broeken in Wittelte, iets boven Uffelte. De reden: op 170 meter afstand ligt een van de - inmiddels beruchte - Natura 2000-gebieden.

“De een zegt dat ze straks 150 meter aanhouden als minimumafstand. De ander zegt weer wat anders. Er is niks zeker aan en dat is juist zo jammer. Ze roepen van alles. En dan lees je weer dat gedwongen verkoop er niet bij is. Twee dagen later is gedwongen verkoop er wel bij. We hebben plannen zat. Ook zijn er mensen bezig om te kijken of het juridisch ook mag om een boer gedwongen weg kunt halen”, zegt Yvonne strijdlustig.

Diezelfde strijdlust was er de reden voor dat ook maatschap Oosterhuis zich niet onbetuigd liet bij de protestacties van de boeren. “We zijn naar Den Haag geweest, naar Groningen, afgelopen woensdag naar Hoogeveen, Meppel en Beilen. Je kan wel zeggen: we doen niet mee, maar dan laat je een ander de kolen uit het vuur halen. Het gaat wel over ons bedrijf. We hebben drie jongens en die wil je wel een toekomst geven, dat ze de boerderij kunnen overnemen. En wat is je bedrijf nog waard? Dat is ook de vraag. We hebben 100 ha om het huis heen. En moeten we weg, wat geven ze daarvoor?”

‘Hartstikke Natuurlijk boeren’

En dat terwijl er weinig op de bedrijfsvoering van de Oosterhuizen is aan te merken. “We zijn hartstikke natuurlijk aan het boeren. Richting biologisch maar niet op papier. Want dan heb je nog meer mensen die je bedrijf komen controleren. Het gebruik van antibiotica is nihil (dierdagdosering is 0.19), het is nog minder dan een mens slikt. Als je biologisch wordt, moet je overal de veearts voor laten komen. Dat wil ik niet. Die controle is scherp en wij boeren al zo natuurlijk.” Terug naar de basis is ons motto.

Geen ammoniakuitstoot

Op het gebied van mestverwerking is de maatschap futureproof. “De koeien zijn nu in december nog ‘s morgens een paar uurtje buiten. De hele zomer zijn ze dag en nacht buiten. Als de koeien buiten zijn dan maken wij de stal schoon. De poep en de plas komt buiten in de wei niet bij elkaar dus we hebben bijna geen ammoniakuitstoot. Ook hebben wij een toevoeging door onze mest waardoor je bijna geen ammoniak uitstoot meer hebt. Als we weleens aan mensen vragen: ruikt het in de stal ook naar mestgeur, dan zeggen ze: we ruiken niks .”


Ook met andere maatregelen komen Hans en Yvonne de milieubewuste burger een heel eind tegemoet. Bijvoorbeeld met het bovengronds bemesten van de grond voor de weidevogels en het bodemleven, of het inzaaien van kruidenrijk grasland. “We proberen zo natuurlijk mogelijk te werken. Helemaal terug naar de basis, zo min mogelijk aanvoeren. Zelfvoorzienend zijn.”

Drie zonen

Op het bedrijf lopen zonen Jan Mark(21), Leander(19) en Daniël(16) zich al warm langs de lijn. Ook het loonwerk blijft in eigen beheer. Yvonne: “Wij hebben alle machines in huis. Dan kun je met inkuilen zelf bepalen wanneer je dat wilt doen en ben je niet afhankelijk van een loonwerker die morgen en overmorgen teen tijd heeft.”

De Melktap

Om de gewone - en kritische - Nederlander te overtuigen, begon Yvonne met ‘De Verse Melktap Wittelte ’. Passanten kunnen er rauwe melk tappen en tegelijk op het bedrijf ‘kalfjes knuffelen’. “We doen het puur voor het contact met de burger. Ook vertellen wij dat mensen met een koemelkallergie vaak wel tegen rauwe melk kunnen. Rijk word je er niet van. Als ik in de tuin bezig ben spreek ik mensen die langs fietsen aan: wil je kalfjes knuffelen? Mensen hebben vaak maar vooroordelen over boerenbedrijven. Dat het zielig is als een kalf niet bij de moeder koe is. Als ik dan vertel dat een kalf zonder antistoffen wordt geboren en dus zo snel en zo vaak mogelijk biest moet hebben wordt het beeld anders.  Als je dingen uitlegt gaan ze met een andere blik het erf af. Dat vind ik fantastisch. En dan lees je op Facebook: je melk was heerlijk. Onze melk is niet te vergelijken met een pak melk uit de winkel. Het is veel voller van smaak. Moet je eens kijken wat er allemaal in een pak melk zit om het een half jaar houdbaar te maken!”


Alfa is de vaste accountant en adviseur van Hans en Yvonne. “Alfa is niet de goedkoopste. Maar het is wel de beste. Wij willen zo min mogelijk belasting betalen en zij doen daar heel goed hun best voor. Het is een groot kantoor. Op elk onderdeel zit wel iemand die zich gespecialiseerd heeft. Het bevalt ons heel goed. Je kunt wel naar een eenmanszaak gaan, maar die heeft lang niet alle kennis die Alfa wel heeft.”