Banner

Het starten van je eigen onderneming: aansprakelijkheid van de ondernemer

29 april 2021 | Door:  Erwin Beldman

Soms zijn klanten of leveranciers ontevreden over de dienstverlening van je onderneming. Zij kunnen je onderneming dan aansprakelijk stellen, bijvoorbeeld voor door hen geleden schade. Wat zijn de gevolgen van een eventuele aansprakelijkheid?

In een eerdere blog sprak ik over de rechtsvormen waaruit je kunt kiezen in Nederland. In deze blog ga ik in op de aansprakelijkheid waar je onderneming mee kan worden geconfronteerd en wat de risico’s zijn bij de verschillende rechtsvormen.

Ten eerste is het de vraag of je onderneming aansprakelijk is. Een ontevreden partij roept namelijk al snel dat je aansprakelijk bent. Zoek dat dus eerst uit, door bijvoorbeeld met mij contact op te nemen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als blijkt dat je onderneming aansprakelijk is, dan is het afhankelijk van de rechtsvorm van je onderneming wat voor impact dat op jou als ondernemer kan hebben. Uiteraard is het aan te raden om je tegen het risico op aansprakelijkheid te verzekeren. Zorg dus dat je onderneming een aansprakelijkheidsverzekering heeft.

Soms valt een aansprakelijkheid echter niet onder de dekking, of is er onverhoopt geen aansprakelijkheidsverzekering waar de claim ingediend kan worden.

Impact aansprakelijkheid voor de ondernemer

Als je onderneming aansprakelijk is en dit kan niet afgewend worden op een verzekering, wat zijn dan de gevolgen? Dat is afhankelijk van de rechtsvorm die je onderneming heeft. Zoals ik eerder schreef, zijn er rechtsvormen met (B.V., N.V.) en zonder (eenmanszaak, V.O.F.) rechtspersoonlijkheid.

In geval van een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid is je onderneming een rechtspersoon. Bij aansprakelijkheid dient de rechtspersoon deze claim te voldoen. In privé ben je als eigenaar van je onderneming in dat geval in beginsel niet aansprakelijk voor het voldoen van de claim. In welke gevallen je in privé wel aangesproken kunt worden als je onderneming rechtspersoonlijkheid heeft, bespreek ik in een andere blog.

Als je onderneming een eenmanszaak of een V.O.F. is, betreft dat een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat jij als ondernemer in persoon de rechten en plichten moet nakomen die bij je onderneming komen kijken. Vanwege het ontbreken van rechtspersoonlijkheid bij een eenmanszaak en een V.O.F. zijn je onderneming en jij in privé dezelfde persoon, ook voor de buitenwereld. Als een aansprakelijkheid niet onder de dekking van een verzekering valt, dan dien je de claim dus zelf te voldoen. Wanneer er onvoldoende geld op de zakelijke rekening staat, dan moeten de privégelden aangesproken worden.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem contact op met Erwin Beldman.

Erwin Beldman

Erwin Beldman

Senior assistent accountant

088 2531652 | ebeldman@alfa.nl


Meer over Erwin