Banner

Paaseitjes en een extraatje voor jouw personeel of klanten

29 maart 2021 | Door:  Mike van der Wekken

Nu de dagen langer worden, de zomertijd is ingegaan en de zon schijnt zit ook Pasen er weer aan te komen. Een mooie traditie zijn paaseitjes en een extraatje voor jouw personeel of klanten. Naast de gastronomische consequenties zit hier ook fiscale consequenties aan.

Kantoor

Ondanks Corona en het zoveel mogelijk thuiswerken zijn enkele bedrijven en kantoren open voor medewerkers. Hier liggen menig paaseitjes beschikbaar voor het personeel. Voor uw onderneming zijn dit kosten, maar deze zijn wel beperkt aftrekbaar. Voor een IB-onderneming aftrekbaar tegen 80% en voor een BV aftrekbaar tegen 73,5%. Verkoop je zelf paaseitjes in jouw winkel, bakkerij of supermarkt dan zijn de kosten hierop wel volledig aftrekbaar.

Paascadeau

Om jouw personeel een extraatje te geven in deze tijd is het mogelijk om een paascadeau te verstrekken. Een simpel chocolade paaseitje op kantoor, betekent een belastingvrije verstrekking. Maar wordt dit meegenomen naar huis, dan zijn deze kosten belast in de loonheffing. Ook bij het verstrekken van een paasontbijt of een groot chocolade paasei zijn deze kosten voor de loonheffing belast. Doordat ze in de loonheffing worden opgegeven als loonkosten vallen ze niet onder de aftrekbeperking voor de Inkomstenbelasting en Vennootschapsbelasting.

Het is niet wenselijk dat hier belasting over betaald wordt. Hiervoor kunnen deze kosten in de werkkostenregeling gebracht worden. Dit betekent een onbelaste vergoeding voor jouw werknemer. In 2021 is de vrije ruimte van de werkkostenregeling 3% van de loonsom tot € 400.000 en 1,18% van het meerdere. Dit biedt mogelijkheden om jouw personeel tegemoet te komen. Is er geen vrije ruimte meer beschikbaar dan betaal je 80% eindheffing over het meerdere. In beide situaties zijn ook hiervan de kosten volledig aftrekbaar in jouw onderneming.

Omzetbelasting

Paaseitjes zijn belast tegen 9% btw, tenzij de paaseitjes worden verpakt in een zelfstandig te gebruiken onderdeel, zoals een glazen pot. In dat geval zijn de paaseitjes 9% btw, maar de glazen pot is 21% btw. Aan het einde van het jaar is het wel noodzakelijk al jouw vergoeding aan het personeel te beoordelen of sprake is van btw voorbelasting. Heb je namelijk meer dan € 227 (excl. btw) per jaar per persoon verstrekt aan relatiegeschenken/bedrijfskantine dan is de btw op deze kosten niet als voorbelasting terug te vragen.

Vragen?

Het is goed om te blijven omzien naar jouw personeel en klanten. Een extraatje kan veel steun geven en heeft ook fiscaal voldoende mogelijkheden, maar ook aandachtspunten. Wil je meer weten dan kun je altijd contact met mij opnemen of één van mijn collega’s. Fijne paasdagen!

Mike van der Wekken

Mike van der Wekken

Fiscaal adviseur

088 2533240 | mvdwekken@alfa.nl


Meer over Mike