Banner

Op tijd aan de slag met duurzaam vastgoed

29-04-2019 | Door:  Remco Nonkes

Met de komst van het nationaal klimaat-en energieakkoord is het thema duurzaamheid actueler dan ooit.

Deze column is verschenen in de Business in Nijkerk

Op tijd aan de slag met duurzaam vastgoed

Met de komst van het nationaal klimaat- en energieakkoord is het thema duurzaamheid actueler dan ooit. Als ondernemer kunt u daar niet meer omheen. Het maakt hierbij niet uit of u groot of klein bent, de komende jaren zullen vraagstukken omtrent duurzaamheid naar voren komen in de bedrijfsvoering. Daarnaast speelt mee dat er begin november een wijziging van het Bouwbesluit 2012 is aangenomen. Wat betekent dit voor ondernemers die vastgoed bezitten of (ver)huren?

Op dit moment heeft de meerderheid van het commerciële vastgoed een matig tot slecht (D – G) energielabel. Hierdoor is het belangrijk dat er stappen worden genomen binnen de bedrijfssector. Onder andere bouwen wij als Alfa een van de duurzaamste kantoorpanden van Nederland en zijn het grootste gedeelte van onze kantoren voorzien van zonnepanelen. Een van de belangrijkste wijzigingen in het Bouwbesluit 2012 is dat elk kantoor met een vloeroppervlak van meer dan 100 m2 per 1 januari 2023 moet beschikken over minimaal energielabel C. Kantoorgebouwen die op deze datum geen label C hebben, mogen niet worden gebruikt of in gebruik worden genomen. De vraag is dan: wat betekent dit voor u als eigenaar of (ver)huurder van onroerend goed?

Waar begint u en wat levert het op?

Bij Alfa zijn we al enige tijd bezig met deze vragen. Onze subsidieadviseurs adviseren op dit moment al diverse ondernemers bij deze transitie. Er zijn namelijk verschillende subsidie- en fiscale regelingen beschikbaar, maar elke regeling is weer gebonden aan specifieke voorwaarden. Daarnaast zijn er meerdere wijzigingen op komst, waardoor het gunstig kan zijn om niet af te wachten, maar nog dit jaar te investeren. Mocht u al een kantoor hebben met energielabel A, B of C dan verandert er op dit moment niets, maar het is wel goed om u alvast voor te bereiden. Vanaf 2030 is energielabel A namelijk verplicht en vanaf 2050 streeft de overheid naar een energieneutrale gebouwde omgeving.

De belangrijkste tip:

Neem vroeg in het traject – nog voordat offertes en opdrachten worden getekend – contact op met een subsidieadviseur of met ons. Alleen in dat stadium heb je nog de mogelijkheid om aanpassingen voor te stellen of specifieke subsidies aan te vragen. 

Remco Nonkes

Remco Nonkes

Directievoorzitter

088 2533256 | rnonkes@alfa.nl


Meer over Remco