Banner

Nog geen UBO geregistreerd? Geen uitstel voor de registratieplicht

5 april 2022 | Door:  Mariska Zentveldt

Medio februari had nog geen kwart van de ondernemingen, verenigingen stichtingen etc. de UBO(‘s) geregistreerd. Ondanks dat er tussen medio februari tot aan de deadline van 27 maart nog veel opgaven zijn gedaan, is de verwachting dat velen niet aan de registratieplicht hebben voldaan. Hoeveel dat er uiteindelijk zijn is nu lastig te zeggen. De Kamer van Koophandel zal enige tijd nodig hebben om de stroom aan last-minute opgaven te verwerken. Momenteel wordt dat geschat op circa 8 weken.

Privacy

Op het registreren van de UBO is de laatste tijd kritisch gereageerd, met als hoogtepunt een kritische conclusie (advies aan de Europese rechter van het Hof van Justitie) van de Advocaat-Generaal t.a.v. – kort gezegd – privacy waarborgen. De uitspraak van het Europese Hof van Justitie moet nog volgen, maar de verwachting is nu dat er mogelijk wat aanpassingen van het UBO-register zullen komen. Denk daarbij aan de mogelijkheid dat de UBO kan opvragen wie zijn gegevens heeft ingezien en (verdere) afscherming van bepaalde persoonsgegevens.

Naar aanleiding daarvan zijn op 21 maart jl. Kamervragen gesteld aan de Minister van Financiën, Sigrid Kaag.

Geen uitstel, deadline is deadline

Ondanks dat er mogelijk wijzigingen plaats gaan vinden voor het UBO-register in de huidige vorm, is dat voor Minister Kaag geen reden om af te wijken van de deadline van 27 maart. De registratieplicht blijft gelden en ook kondigde zij aan vanaf die datum te zullen gaan handhaven. Zij antwoordde op de Kamervragen:

“Ik zal uw Kamer na 27 maart ook informeren over de maatregelen die ik ga nemen. Alle juridische entiteiten die geen opgave hebben gedaan, zijn in overtreding. Na het verstrijken van de deadline zal de handhaving beginnen. Deze zal risicogebaseerd zijn en zich hoofdzakelijk richten op juridische entiteiten met verhoogde witwasrisico’s. In de eerste periode zal het beleid ook zeker gericht zijn op het blijven communiceren om te zorgen dat zoveel mogelijk juridische entiteiten alsnog hun UBO’s registreren."

Hoe de handhaving er vanaf 27 maart uit gaat zien is dus nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk ontvangen overtreders eerst nog een herinnering, maar strikt genomen zou directe handhaving ook mogelijk zijn. Het is nog afwachten.

Wil je daar meer over weten, of over de transitievergoeding? Neem contact op met één van onze juridisch adviseurs of met je eigen contactpersoon bij Alfa. Met 35 vestigingen is Alfa overal dichtbij!

Mariska Zentveldt

Mariska Zentveldt

Juridisch adviseur

088 2533206 | mzentveldt@alfa.nl


Meer over Mariska