Banner

E-commerce (deel 3/3)

11 november 2021 | Door:  Hanneke Grevengoed - de Swart

In dit laatste artikel uit het drieluik over elektronische handel wederom een nieuw juridisch aspect. Ditmaal de informatievoorziening.

Richtlijn Consumentenrecht

Een groot deel van, zo niet inmiddels het gehele consumentenrecht, is afkomstig uit Europese regelgeving. Deze Europese regelgeving is overgenomen in ons Burgerlijk Wetboek. Een belangrijk onderdeel, maar één die in de praktijk door de webshops op een aantal punten vaak toch over het hoofd wordt gezien, is een adequate informatievoorziening voor de consument. Zo dient de webshop aan de consument een aantal gegevens te vermelden, zoals:

Belang

Verkoop via een webshop noemt men in juridische terminologie ook wel handel buiten de overeenkomst op afstand. Het kan dan voor de consument niet direct duidelijk zijn met wie hij zaken doet. Het is daarom verplicht om onder meer voornoemde informatie te verstrekken. De consument kan dan precies nagaan met wie hij zaken doet.

Indien je als webshop niet de juiste of volledige informatie verstrekt, dan kan je dat duur komen te staan. De Autoriteit Consument & Markt kan dan overgaan tot het opleggen van boetes of zelfs sluiting van de webshop. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Vragen over dit onderwerp of wil je weten welke informatie naast bovenstaande beperkte lijst nog meer vermeldt dient te worden? Neem contact op met Mariska Zentveldt, met één van onze juridisch adviseurs of met je eigen contactpersoon bij Alfa. Met 35 vestigingen is Alfa overal dichtbij!

Hanneke Grevengoed - de Swart

Hanneke Grevengoed - de Swart

Marketing & Sales

088 2533222 | hgrevengoed@alfa.nl


Meer over Hanneke