Banner

Zonneweides aantrekkelijk? Zes tips!

24 mei 2018 | Door:  Arne de Beer

Er is nog een wereld te winnen als het gaat om duurzame energie. De landbouw biedt hiervoor volop mogelijkheden. Zo zijn er vorig jaar flink wat zonnepanelen op staldaken gelegd. Geen wonder dat landbouwers nu bedrijven op het erf krijgen met de vraag of ze ook zonnepanelen op hun land mogen plaatsen. Maar is dat wel verstandig? Waar moet je op letten, als je kiest voor zonneweides? Zes belangrijke aandachtspunten:

1. Eerst bezinnen, dan beginnen

Je zult je landbouwgrond voor een lange periode niet meer kunnen gebruiken voor gewassen. Veel partijen willen je graag gelijk een huurcontract laten tekenen voor 20 of 30 jaar. Hoe verantwoord vind je die onttrekking aan de landbouw, wil je wel zo lang gebonden zijn? En je opvolger of erfgenamen?

2. Eerst rekenen, dan tekenen

Wat levert het je straks op? Hoe rendabel is de grondverhuur eigenlijk? Minder landbouwgrond kan betekenen dat je voor de grondgebonden groei melkveehouderij een vergelijkbaar areaal landbouwgrond moet bijkopen of pachten. Zonneweides tellen niet mee als subsidiabele grond; je kunt er geen betalingsrechten op verzilveren. Mogelijk zijn er ook gevolgen voor de vergroeningseisen binnen het GLB. Kortom, je moet begroten en de gevolgen voor je landbouwbedrijf incalculeren. Ook fiscaal moet er worden gerekend (zie tip 6).

3. Laten doen of zelf doen?

Is het wel zo gunstig om je grond te verhuren aan anderen? Kun je niet beter zelf investeren in de zonnepanelen, bijvoorbeeld met een eigen energie-BV die zelf beschikbare subsidies aanvraagt? Bereken of je met een eigen energie-BV meer overhoudt (terwijl je ondertussen minder gebonden bent aan anderen).

4. Denk aan de juridische gevolgen en lobby vooraf

Voor de realisatie van een zonneweide is een omgevingsvergunning nodig. Lang niet alle buren zullen staan te juichen, dus lobby vooraf. Betrek ook de bank bij je plannen, want in veel gevallen heb je toestemming nodig. Laat de contracten die partijen je aanbieden, goed screenen. Voor je het weet, zit je ergens jaren aan vast terwijl er (te) weinig tegenover staat. Juristen van Alfa kijken graag met je mee bij het aangaan van een contract. Hét moment om jouw belangen goed te laten vastleggen, want je hebt als grondeigenaar een sterke positie. Is het contract eenmaal getekend? Dan ben je in principe te laat.

5. Vraag subsidies aan

Kies je ervoor zelf te investeren in de zonnepanelen, dan zijn er onder voorwaarden subsidies mogelijk. Denk hierbij aan de SDE+ en fiscale regelingen als de Energie-investeringsaftrek. (Subsidieadviseurs van Alfa Consultants kunnen je begeleiden bij je plannen en de subsidieaanvraag.)

6. Fiscaal rendement is beslissend

Starten met zonneweides levert ook fiscale vraagstukken op. Waardestijging van grond valt vanaf de verhuur voor de inkomstenbelasting niet meer onder de landbouwvrijstelling. Verhuur je een groot deel van je grond voor een zonneweide, dan moet je voor de inkomstenbelasting wellicht direct afrekenen. Wil een bedrijf je grond gaan gebruiken door een opstalrecht te vestigen, dan zijn er vraagstukken over omzetbelasting en overdrachtsbelasting. Nam je het landbouwbedrijf in de afgelopen 10 jaar over? Dan moet je mogelijk nog schenkbelasting betalen. En kocht je in de afgelopen 10 jaar de grond waar de zonnepanelen komen met de cultuurgrondvrijstelling overdrachtsbelasting? Dan ben je deze 6% overdrachtsbelasting alsnog kwijt. Alles wat je aan belasting moet betalen vermindert je rendement en de haalbaarheid van je plan.

Alfa-belastingadviseurs brengen de fiscale risico’s voor je in beeld en komen met oplossingen. Met meer dan 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij.
 

Arne de Beer

Arne de Beer

Senior belastingadviseur vaktechniek

088 2531000 | adebeer@alfa.nl


Meer over Arne