Banner

Wil je subsidie voor het verduurzamen van je agrarische onderneming? Wees er dan snel bij op 31 mei 2021!

5 mei 2021 | Door:  Hans de Bie

Wil je meer leren over het verder verduurzamen van je onderneming ? Maak dan gebruik van de subsidieregeling van de overheid die op 31 mei 2021 weer wordt opengesteld. Dit betreft de Subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie (SABE) waarmee je als ondernemer vouchers ter waarde van 1500 euro aan kunt vragen, zonder een verplichte eigen bijdrage. Een belangrijke voorwaarde is dat het advies wordt gegeven door een erkende bedrijfsadviseur, en die heeft Alfa in dienst.

Kom je in aanmerking?

De subsidieregeling is voor agrarische ondernemers die bij KvK staan ingeschreven. De hoofdactiviteit is in elk geval één van de volgende SBI codes:

Advies onderwerpen

Vouchers kunnen worden gebruikt voor twee aandachtsgebieden. De eerste is een inhoudelijke verkenning van de mogelijkheden van kringlooplandbouw. Duurzaam ondernemerschap is een tweede aandachtsgebied. Hier gaat het over zaken als de persoonlijke ontwikkeling van ondernemers en bedrijfsovernames, inclusief het starten of beëindigen van een agrarisch bedrijf.

Onder de twee aandachtsgebieden zijn er diverse onderwerpen waar je uit kunt kiezen. Voor de onderstaande onderwerpen heeft Alfa erkende bedrijfsadviseurs in dienst.

Brongericht verminderen van uitstoot van ammoniak, nitraat en fosfaat naar bodem, water en lucht.

Ontwikkeling vaardigheden van medewerkers van de landbouwonderneming. Deze vaardigheden moeten te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling en duurzame ontwikkeling van het bedrijf.

Starten, overnemen of beëindigen van een landbouwonderneming. Wil je meer informatie over bedrijfsovername kijk dan op Bedrijfsovername agrarisch of neem direct contact op met één van onze specialisten.

Aanvragen

De nieuwe openstellingsronde gaat 31 mei 2021 open. Als het aantal aanvragen boven het beschikbare budget uitkomt dan wordt via een loting de volgorde bepaald waarop de aanvragen worden behandeld. De verwachting is dat het budgetplafond al op de eerste dag van de openstelling wordt bereikt. Vraag de voucher van 1.500 euro daarom direct aan op 31 mei. Heb je in 2020 ook al een voucher aangevraagd? Dan kan je nu weer een voucher aanvragen omdat je er jaarlijks één aan mag vragen.

Na je aanvraag

Je krijgt binnen 8 weken een beslissing van RVO. Is je aanvraag goedgekeurd? Zorg dan dat je binnen één jaar na de beslissing het advies krijgt. Je moet hiervoor zelf contact opnemen met de betreffende adviseur van Alfa. De voucher moet binnen dat jaar bij RVO verzilverd worden. Draag je voucher daarom na het advies op tijd over.

Voucher overdragen

Het overdragen doe je op mijn.rvo.nl met de knop Beheren onder Direct regelen. Na het inloggen ga je naar Mijn overzicht en voer je de taak Uitvoeren overdracht uit. Je krijgt dus geen zichtbare voucher, maar regelt alles op mijn.rvo.nl.

Ondersteuning

Wil je de aanvraag door Alfa laten verzorgen of heb je aanvullende vragen? Neem dan contact op met je adviseur bij Alfa.  Met ruim 30 kantoren zijn we overal dichtbij.

Hans de Bie

Hans de Bie

Marktmanager Food & Agri

088 253 1015 | hdebie@alfa.nl


Meer over Hans