Banner

Wat missen we in de plannen?

19 september 2018 | Door:  Joost Blom

Rondom het welbekende DBA-dossier is er nog geen licht aan het einde van de tunnel. Een onafhankelijke commissie krijgt nu de opdracht om met voorstellen te komen, verwachte oplevering per 2019. Ook de uitkomsten van het onderzoek naar veranderingen in box 3 laten nog op zich wachten. Verder wachten we op juridisch gebied ook op een aantal wijzigingen. Denk bijvoorbeeld aan wetgeving waarbij je bij wanbetaling van een debiteur eerst een betalingsregeling aan moet bieden voor je naar de rechter kunt stappen.


Ondernemer of werknemer (DBA-dossier)

Belangrijke wetgeving waar we al veel langer op wachten is die op het gebied van de zzp’er. We zitten nog steeds met een tussenfase waarbij de Belastingdienst niet handhaaft, tenzij sprake is van kwaadwillenden. Het kabinet kondigt nu in de miljoenennota aan dat er een onafhankelijke commissie komt die met duidelijke voorstellen moet komen. Deze commissie moet ook breder kijken dan alleen deze zzp-problematiek, zoals naar ontslagrecht en transitievergoeding. Dit alles met het doel om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om vaste contracten aan te bieden.

Ontwikkelingen box 3

Ook rondom de belastingheffing over vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting is het al enige tijd stil. Ook nu komt hier weinig duidelijkheid over. Naar verluidt is de huidige staatssecretaris Snel geen voorstander van een heffing over het werkelijke rendement in de plaats van het huidige systeem van forfaitair rendement. Het systeem blijft dus in 2019 vooralsnog hetzelfde. Enkel de forfaitaire rendementen zullen iets wijzigen.

Verdere wetgeving

Los van deze onderwerpen is er ook al wetgeving uit het regeerakkoord in wording. Ben je ondernemer, dan zijn voor jou belangrijk:

Wetgeving op privégebied

Ook op privégebied is wetgeving aangekondigd. De belangrijkste hiervan is de mogelijke beperking van notariskosten als je toch in de aloude algehele gemeenschap van goederen wilt trouwen. Iets wat nu, zonder huwelijkse voorwaarden te maken bij de notaris, niet mogelijk is.

Vraag het Alfa

Al met al dus komen er dus ook op het juridisch gebied belangrijke wijzigingen aan. Zeker de UBO-registratie zal veel impact hebben. Om die te voorkomen worden nu al diverse structuren geadviseerd, maar of die in de uiteindelijke wetgeving stand zullen houden, is maar zeer de vraag.
Als actie gewenst en verantwoord is, zullen de juristen van Alfa Accountants en Adviseurs je natuurlijk op tijd informeren. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor alle andere wetgeving die voor de ondernemer van belang is.

Lees al onze beschouwingen over de aangekondigde wijzigingen op onze speciale Prinsjesdag pagina

Joost Blom

Joost Blom

Senior juridisch adviseur

088 2532464 | jblom@alfa.nl


Meer over Joost