Banner

Wat als je als ex-landbouwer een 'spookaanslag' ontvangt?

6 juni 2018 | Door:  Harm-Jan de Boer

Landbouwers zitten vanaf 2018 allemaal in de btw. Voor landbouwers die dat niet gewend waren misschien een hele verandering, al was het maar omdat voortaan (elk kwartaal) aangifte moet worden gedaan. De Belastingdienst dacht er goed aan te doen om deze groep aan te schrijven en de btw-aangiften alvast uit te reiken. Dat laatste pakt niet in alle gevallen even goed uit.

De oorzaak is dat de Belastingdienst aangiften uitreikt op btw-nummers die helemaal niet meer actief zijn. Je moet dan denken aan landbouwers die inmiddels zijn gestaakt of hun bedrijf hebben ingebracht in een nieuw samenwerkingsverband. Kortom, veel blauwe enveloppen blijven bij de landbouwers liggen of worden als ‘niet relevant’ of onbegrepen aan de kant geschoven.

De Belastingdienst zit in de tussentijd niet stil. De fiscus legt nu naheffingsaanslagen op met een te betalen bedrag. Veelal volgt ook nog eens een boete, omdat de aangifte niet tijdig is ontvangen.

Oplossing

Omdat wij op z’n minst niet gelukkig zijn met deze situatie, zijn wij met de Belastingdienst in gesprek gegaan voor een oplossing. De uitkomst is echter allesbehalve zeker. Dat komt omdat de wet nu eenmaal voorschrijft dat een aangifte altijd moet worden ingediend als deze wordt uitgereikt. In de tussentijd is het dus zaak om gehoor te geven aan het verzoek om de aangifte in te dienen.

Bezwaar maken

Als al over het betreffende tijdvak een naheffingsaanslag is opgelegd, is het te laat. Het alsnog indienen van de aangifte heeft dan geen zin meer. Wel is het dan zaak tijdig bezwaar te maken tegen de aanslag (en boete). Als je vragen of opmerkingen hebt naar aanleiding van dit nieuwsbericht, dan vernemen we dat uiteraard graag van je. Wat je ook kunt doen is de ontvangen stukken van de Belastingdienst zo snel mogelijk naar ons te sturen of langs te brengen. Waar het om gaat is dat snel actie wordt ondernomen als een dergelijke ‘spookaanslag’ is ontvangen.

​Bekijk onze dienstverlening op het gebied van BTW-advies en lees de actualiteiten over BTW.

Harm-Jan de Boer

Harm-Jan de Boer

Btw specialist


Meer over Harm-Jan