Banner

Wake-up call tuinbouw: haast geboden met energietransitie

5 februari 2018

Uiterlijk in 2022 moet Nederland toe met minder gas uit Groningen. Tweehonderd grootverbruikers van gas – inclusief één glastuinbouwgebied - hebben al een brief gekregen om haast te maken met de energietransitie. Maar eigenlijk geldt die snelheid voor elke ondernemer in de glastuinbouw. Want alternatieve plannen kosten tijd en geld. Tip: betrek Alfa nu al bij je toekomst.

Begin februari maakt minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat bekend dat de gaswinning in ons land terug moet naar 12 miljard kuub per jaar. Dat advies kreeg de minister van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Op korte termijn gaan enkele winlocaties al dicht. Nu nog komt er per jaar 21,6 miljard kuub uit de grond. De behoefte aan gas is ongeveer het dubbele van die 12 miljard.

Alternatieven

Daarmee staat Nederland voor een ongekend grote energietransitie. Alternatieven zijn er wel, maar vaak duur, complex of politiek gevoelig. Hoogcalorisch gas uit andere gebieden is één optie, maar ook all electric, zonthermie, biomassa, restwarmte of aardwarmte behoren tot de mogelijkheden.

Een terugkeer naar de tijden van goedkoop Gronings gas is er echter niet meer, als het aan de overheid ligt. Zomaar een andere gasleverancier kiezen is geen optie. Het gas uit Groningen is laagcalorisch gas, gas uit het buitenland (Noorwegen, Rusland of andere velden in ons land) is hoogcalorisch. Dat vraagt weer speciale installaties om hoogcalorisch gas voor gebruikers in ons land geschikt te maken.

Tweehonderd grootverbruikers

Daarom hebben tweehonderd industriële grootverbruikers alvast een dwingende brief gekregen, met daarin de uitdrukkelijke opdracht om uiterlijk in 2022 over te schakelen op alternatieve energiebronnen. Het is duidelijk waarom Wiebes zijn pijlen in eerste instantie op de grote afnemers richt.

De veertig grootste verbruikers zijn samen goed voor een verbruik van 3 miljard kuub Gronings gas. Dat is vergelijkbaar met het verbruik van 2 miljoen gezinnen. Bovendien verwacht de minister dat de ombouw bij bedrijven sneller kan gaan dan die bij particuliere gebruikers.

Agriport A7

Onder die 200 grootverbruikers was er ook één uit de glastuinbouw: het tuinbouwgebied Agriport A7. Dat gebied heeft een eigen energiebedrijf, Energie Combinatie Wieringermeer (ECW). Het glastuinbouwgebied van 450 hectare draait niet alleen op aardgas. Op grote schaal wordt er al aardwarmte gebruikt. Met het ombouwen van WKK’s en gasketels zijn miljoenen euro’s gemoeid, is de verwachting.

‘Zo’n vaart loopt het niet...’

Aha, dus alleen grootverbruikers zijn voorlopig de pineut, denkt een ondernemer al gauw. ‘Zo’n vaart loopt het dus niet.’ Ten onrechte. De overheidsinspanningen om de gaswinning te beperken, raken iedere ondernemer. Daarom is het verstandig om nu al na te denken over de energiehuishouding op de zaak. Het jaar 2022 klinkt misschien nog ver weg, maar maatregelen kosten tijd en geld.

Welke beslissingen zijn nu al actueel?

Ook is het met de plannen van het kabinet in het achterhoofd goed om te kijken naar beslissingen die je op korte termijn moet nemen. Loopt het leasecontract van je WKK-installatie binnenkort af? Dan is het niet verstandig om weer in te zetten op een termijn van tien jaar. De keus voor een termijn van twee, drie jaar ligt meer voor de hand. Dat geeft je de tijd om ondertussen mogelijke alternatieven in kaart te brengen, individueel of met meerdere ondernemers tegelijk. En ben je eigenlijk toe aan vervanging van de verwarmingsketel? Kijk in dat geval naar een optie die ook vanaf 2022 goedkeuring heeft.

Praat er met Alfa over

Het is duidelijk dat er een flink prijskaartje hangt aan het versnellen van de energietransitie. Daarom is het verstandig Alfa te betrekken in de plannen. Samen met jou brengen we de mogelijkheden in kaart en zoeken we betaalbare alternatieven. Is aardwarmte of restwarmte voor jouw bedrijf haalbaar? Is ombouwen van een installatie gezien de resterende technische looptijd economisch slim? En als je voor zonnepanelen kiest, kun je dan nog aanspraak maken op subsidie?

Belangrijke vragen in het licht van je energietoekomst. Wacht niet te lang met het uitstippelen daarvan, is ons welgemeende advies. Neem contact op met René Grootscholten of Chris Boers voor een goed gefundeerd gesprek! Lees alle artikelen over de glastuinbouw