Banner

Vrijstelling fosfaatrechten voor zoogkoeienhouders

30 oktober 2018 | Door:  Jeroen van den Hengel

Ben je zoogkoeienhouder en heb je jongvee dat een kalf krijgt? Dan kun je gebruik maken van de vrijstelling zoogkoeienhouderij. Hiermee heb je geen fosfaatrechten meer nodig voor al het jongvee. Aanmelden kan tot en met dinsdag 6 november.

Het effect van het fosfaatrechtenstelsel op de vleesvee- en zoogkoeienhouderij is begin dit jaar veel besproken. Daarom heeft minister Schouten dit voorjaar een beleidsregel voor jongvee van vleesvee en een vrijstellingsregeling zoogkoeienhouderij voorgesteld. Na eerdere publicatie van de beleidsregel (zie artikel ‘Beleidsregel fosfaatrechten jongvee’) is nu de vrijstellingsregeling opengesteld. Onder voorwaarden hebben zoogkoeienhouders geen fosfaatrechten meer nodig, ook niet voor jongvee dat een kalf krijgt.

Voorwaarden

Om voor de vrijstelling in aanmerking te komen, gelden de volgende voorwaarden:

Blijkt achteraf dat je niet aan alle voorwaarden voldoet? Dan vervalt de gehele vrijstelling voor het betreffende jaar. Voor dat jaar heb je dan fosfaatrechten nodig voor het jongvee dat een kalf krijgt. Voldoe je het volgende kalenderjaar weer aan alle voorwaarden, dan geldt de vrijstelling weer.

Aanmelden tot en met 6 november

Via het digitale formulier op mijn.rvo.nl geef je aan of je je vanaf 2018 of vanaf 2019 aanmeldt voor de vrijstelling. Als je fosfaatrechten hebt ontvangen, zorg dan dat je je uiterlijk 6 november aangemeld hebt. RVO beoordeelt het vervallen van de fosfaatrechten uiterlijk 31 december 2018. Geen fosfaatrechten? Dan kun je je tot en met 1 december aanmelden.

Fosfaatrechten ontvangen?

Dan moet je in hetzelfde formulier toestemming geven om de ontvangen fosfaatrechten te laten vervallen. Het gaat om de fosfaatrechten die RVO begin 2018 aan jou heeft toegekend, en de fosfaatrechten die je eventueel hebt of nog gaat ontvangen via bezwaar, een knelgeval, of verzoek om toekenning.

Als je op het moment van aanmelding niet weet hoeveel fosfaatrechten je mogelijk nog gaat krijgen (en dus moet laten vervallen), adviseert Alfa je om je voor de vrijstelling aan te melden onder voorbehoud dat je geen (extra) fosfaatrechten krijgt toegekend. Een heroverweging van je aanmelding is dan immers op zijn plaats.

RVO laat weten dat zoogkoeienhouders die later alsnog besluiten om niet van de vrijstelling gebruik te maken, dit schriftelijk aan RVO kunnen doorgeven. RVO zal het doorhalen van fosfaatrechten dan niet uitvoeren. Als je al een beschikking met 0 geregistreerde fosfaatrechten van RVO hebt ontvangen, dan heb je nog uiterlijk 6 weken de tijd om bezwaar te maken tegen het doorhalen van de rechten. Uiteraard wordt dan niet voldaan aan de voorwaarden van de vrijstelling en moet je voor de gehouden dieren over voldoende fosfaatrechten beschikken.

Wil je weten of de vrijstellingsregeling voor jouw bedrijf interessant is? Neem contact op met een specialist van Alfa. Met meer dan 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij. Lees ons laatste agrarisch bedrijfsnieuws of bekijk onze dienstverlening op het gebied van agrarisch bedrijfsadvies.

Jeroen van den Hengel

Jeroen van den Hengel

Bedrijfskundig adviseur

088 2531018 | jvdhengel@alfa.nl


Meer over Jeroen