Banner

Voldoende liquiditeit? Of toch een noodkrediet?

2 april 2020 | Door:  Frank van Ee

In de afgelopen weken bleven de steunmaatregelen vanuit de overheid voor ondernemers het nieuws beheersen. Er ontstaat steeds meer duidelijkheid over de exacte uitwerking van de verschillende maatregelen. Wij merken dat veel ondernemers langzaam maar zeker de aandacht verleggen naar de vraag: Wat kan ik zelf doen om de impact van de corona-crisis voor mijn bedrijf te beperken? In te veel gevallen voert het onderbuikgevoel daarin nog de boventoon. Dit terwijl in deze roerige tijd een analyse op basis van de feiten noodzakelijk is om ‘het hoofd koel te houden’. Een goede liquiditeitsbegroting is daarvoor essentieel. 

Waarom nu (opeens) aan de slag met een begroting? 

Voor een deel van de ondernemers is het werken met een begroting al vanzelfsprekend. Voor anderen is het onwennig, en is de noodzaak er nooit geweest. Waarom is de (liquiditeits)begroting juist nu zo van belang? 

Waar moet ik beginnen? 

Het maken van een liquiditeitsbegroting begint natuurlijk met het verzamelen van de juiste financiële informatie en het gebruik van de juiste programma’s. Via Excel zijn er vaak beknopte modellen beschikbaar die vrij snel inzicht kunnen geven in je liquiditeitspositie. Veel brancheorganisaties verspreiden dergelijke modellen. Gebruik deze eenvoudige modellen alleen als eerste screening van je positie. De kracht van een begroting zit in de eenvoud, maar komt daarmee ook verder van de werkelijkheid te staan. Zeker wanneer je de begroting gaat gebruiken voor het aanvragen van (extra) krediet bij de bank zijn deze eenvoudige modellen vaak niet toereikend.  

Voor het maken van een uitgebreidere analyse gebruikt Alfa het Alfa Management Paneel (AMP). Daarin worden de winst- en verliesrekening en liquiditeitspositie ook gekoppeld aan de balans. Deze informatie is noodzakelijk voor het aanvragen van financiering. Tegelijkertijd kan de administratie van de onderneming worden gekoppeld aan dit dashboard. Zodoende kun je 24/7 je eigen financiële positie en liquiditeitsontwikkeling volgen. Om tijdig te kunnen schakelen mocht er toch een noodkrediet nodig zijn.  

Hulp nodig? 

Er zijn diverse artikelen geschreven over het opstellen van een liquiditeitsbegroting. Via dit artikel kun je de 5 belangrijkste tips raadplegen. Heb je hulp nodig bij het opstellen van de begroting of bij het aanvragen van extra financiering? Neem dan contact op met je klantbeheerder of adviseur bij Alfa. Met ruim 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij.