Banner

Verloren verliezen

15 september 2017

Fiscale verliezen zijn verrekenbaar met het inkomen van eerdere of latere jaren. Sinds 2007 is de termijn voor de voorwaartse verrekening van ondernemingsverliezen beperkt tot negen jaar. “Ten onrechte”, zegt de advocaat-generaal(AG). De Hoge Raad moet nog beslissen. Heeft het zin om uw rechten op verlies met een bezwaarschrift veilig te stellen?

Verliesverrekening

Particulieren en bedrijven zijn inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting verschuldigd over hun inkomen. Theoretisch zou het binnen dat systeem passen dat bij een negatief inkomen een negatieve belastingaanslag wordt opgelegd. Om begrijpelijke redenen heeft de wetgever daar niet voor gekozen. Toch wordt er fiscaal rekening gehouden met een verlies. Het verlies mag worden verrekend met het positieve inkomen uit eerdere of latere jaren. Op die manier wordt de belastingheffing over die andere jaren gematigd.

Termijn

De verliesverrekening is in de tijd beperkt, zowel naar verstreken als naar toekomstige jaren. Zo zijn ondernemingsverliezen alleen verrekenbaar met het inkomen van de negen volgende jaren. Tot 2007 was dat anders, en waren ondernemingsverliezen onbeperkt voorwaarts verrekenbaar.
Bij die wetswijziging is een overgangsregeling getroffen om te voorkomen dat bepaalde ‘oude’ verliezen door de wetswijziging niet meer verrekenbaar zouden zijn. Die overgangsregeling was echter beperkt, en laat de onbeperkte verrekenbaarheid van oude verliezen dus niet intact.

Verlies als eigendom

Door de wetswijziging zag een ondernemer die in 2002 verlies had geleden, dat verlies in 2012 verdampen; het verlies was vanaf dat jaar niet meer verrekenbaar. In de rechtszaak die daar op volgde stelt de advocaat-generaal (een adviseur van de Hoge Raad) dat het oude verlies verrekenbaar moet blijven. Kortgezegd vindt de AG dat fiscale verliezen van vóór de wetswijziging zijn aan te merken als een eigendom in de zin van het Europees verdrag voor de rechten van de mens. De overheid mag zo’n eigendom niet zonder gewichtige reden afnemen.

En nu?

Het advies van de AG is duidelijk, maar uiteindelijk moet de Hoge Raad over de zaak beslissen. Daar is nu het wachten op. Alfa acht de kans dat de ondernemer de rechtszaak wint overigens niet groot. Wij vragen ons af of het recht op onbeperkte verliesverrekening aangemerkt kan worden als een eigendom. Daarnaast is het voor ons geen uitgemaakte zaak dat de overheid met de wetswijziging haar bevoegdheden heeft overschreden.

Dat neemt niet weg dat het advies van de AG reden kan zijn om jouw rechten veilig te stellen. Daarvoor is allereerst van belang dat je een ondernemingsverlies hebt geleden dat vóór 29 april 2005 door de Belastingdienst is vastgelegd in een beschikking. Daarnaast is belangrijk dat er nog bezwaar kan worden gemaakt tegen het vervallen van het verlies. Dit houdt in dat de aanslag van het tiende jaar ná het verliesjaar, nog niet onherroepelijk vast mag staan. Als je aan deze twee voorwaarden voldoet kan het de moeite waard zijn om rechten veilig te stellen. Je kunt dan bezwaar maken en de inspecteur verzoeken het bezwaar aan te houden totdat de Hoge Raad over de zaak heeft beslist.
Wil je meer weten over het bovenstaande  dan kun je altijd contact opnemen met jouw adiviseur bij Alfa Accountants. Met 32 vestigingen is Alfa overal dichtbij.