Banner

Verlaagd btw-tarief in 2019 van 6% naar 9%

23 augustus 2018 | Door:  Harm-Jan de Boer

Het kabinet wil het lage btw-tarief verhogen van 6% naar 9%. Dat is nodig om de verlaging van de tarieven in de inkomstenbelasting te dekken. De verhoging zal zeer waarschijnlijk op Prinsjesdag worden gepresenteerd. Als de Tweede en de Eerste Kamer ermee instemmen, is de verhoging per 1 januari 2019 een feit. In dit nieuwsbericht een aantal gevolgen van de verhoging op een rijtje.

Wat zijn de gevolgen van de btw-verhoging in 2019 voor jou?

Het lage tarief speelt een belangrijke rol in de sectoren horeca, agro, recreatie, sport, cultuur en bouw. Ook fietsenmakers, schoenmakers, kleermakers en kappers factureren tegen 6%. De btw-verhoging heeft dus effect op de prijsstelling van veel goederen en diensten. Voor jou als ondernemer komt het er dan op neer dat je met ingang van 1 januari 2019 met 9% btw moet facturen en daardoor mogelijk je prijzen moet aanpassen.

Geen naheffing 

Er is ook goed nieuws. De staatssecretaris kondigde namelijk onlangs aan dat de Belastingdienst soepel zal omgaan met overgangsperikelen die bij tariefswijzigingen nu eenmaal optreden. Was het tot nu toe altijd zo dat je moest kijken naar het tijdstip waarop de producten of de diensten geleverd werden, dat lijkt nu anders te worden. De Belastingdienst zal nu niet gaan naheffen als je al in 2018 tegen 6% betaald wordt voor iets dat je pas in 2019 gaat leveren.

Het gaat hier bijvoorbeeld om concerten of sportevenementen die dit jaar al worden betaald, maar volgend jaar pas plaatsvinden. Over de betaling is dan geen 9% maar 6% btw verschuldigd. Dit geldt volgens de staatssecretaris voor alle goederen en diensten waarop het verlaagde tarief van toepassing is, dus bijvoorbeeld ook voor stukadoor- en verfwerkzaamheden aan de woning.

Het lijkt erop dat het moment van betalen beslissend is voor de vraag of je tegen 6% of 9% btw moet factureren. Maar of dat altijd zo is, is de vraag. Rond Prinsjesdag 2018 weten we meer.

Voorbereiden op de btw-verhoging

Het is hoe dan ook verstandig om je nu al voor te bereiden op de geplande btw-verhoging: door de administratie en prijzen aan te passen en bij de jaarovergang de facturatie en btw-aangifte aan te passen. Daarnaast is het verstandig om bij het opstellen van offertes voor 2019 al rekening te houden met de btw-verhoging.

Lopende contracten

De verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9% per 1 januari 2019 kun je in beginsel zonder problemen doorberekenen aan je afnemers/klanten. Het maakt daarbij niet uit of en wat daarover in een eventuele overeenkomst is opgenomen. Het is zelfs zo dat in een overeenkomst opgenomen strijdige bedingen nietig zijn.

Vraag het Alfa!

Als je vragen over dit onderwerp hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Met meer dan 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij. Lees meer over onze dienstverlening op het gebied van btw-advies of bekijk de recente nieuwsartikelen over btw.

Kijk voor al het nieuws rondom Prinsjesdag op onze speciale pagina over Prinsjesdag.

Harm-Jan de Boer

Harm-Jan de Boer

Btw specialist

088 2531000 | hdeboer@alfa.nl


Meer over Harm-Jan