Banner

Verkoop onderneming geen garantie voor prima pensioen

9 oktober 2018 | Door:  Frank van Ee

Voor de meeste ondernemers is het geen favoriete bezigheid om na te denken over hun pensioen. Ze schuiven het onderwerp vaak voor zich uit, omdat er ‘ook nog zoveel andere zaken zijn waar ze aandacht aan moeten schenken’. Een grote groep ondernemers denkt ook dat hun bedrijf zoveel waard is, dat de verkoop ervan wel móet resulteren in een prima pensioen. Die aanname is riskant.

Dit artikel is eerder verschenen in relatiemagazine Mens in Bedrijf. Bekijk hier alle publicaties van ons magazine.

Dick Leeuw, financieel planner bij Alfa: “Ondernemers willen hun pensioen graag op twee manieren veiligstellen. Ze kiezen ervoor om pensioengeld onder te brengen bij een verzekeraar, ze gaan (bank)sparen of beleggen. Tegelijkertijd verwachten ze ook hun onderneming voor een flinke prijs te kunnen verkopen tegen de tijd dat ze met pensioen willen gaan. Alleen, ze spreken die verwachting natuurlijk wel uit op basis van de huidige omstandigheden. Maar die kun je niet straffeloos doortrekken naar de toekomst. Zeker niet wanneer je nog twintig of misschien wel dertig jaar ‘moet’ als ondernemer.” De waarde van je onderneming wordt bepaald door legio factoren, benadrukt hij. “Trends, concurrentie, innovaties, kwaliteit van je medewerkers en het management, samenstelling van je klantenportefeuille, vestigingsplaats, leveranciers, groeiambities, imago, etc. Hiermee wil ik maar aangeven dat de verkoopwaarde van je onderneming dus nooit een statisch gegeven is.”

Pensioengat

Daar komt nog bij dat veel – of misschien wel de meeste – ondernemers er ook niet in slagen
om de roze bril af te zetten waarmee ze naar hun eigen bedrijf kijken. “Door al je inzet en liefde voor je eigen bedrijf ben je al gauw geneigd om de verkoopwaarde ervan te rooskleurig in te schatten”, benadrukt  Frank van Ee, waarderingsexpert bij Alfa. “Die verkeerde inschatting van de verkoopwaarde kan je aan het eind van de rit lelijk opbreken.

Ondernemers kijken namelijk vaak in een veel te laat stadium naar de daadwerkelijke waarde van hun onderneming. Ze gaan pas over tot een betrouwbare waardebepaling wanneer zij hun bedrijf willen overdragen of verkopen. Als ze er pas op dat moment achter komen dat hun bedrijf een paar ton of misschien wel een paar miljoen minder waard is dan zij altijd dachten, is er ineens een ‘gapend pensioengat’. Het bedrag dat zij al die tijd maandelijks of jaarlijks opzij gelegd hebben, blijkt dan ineens onvoldoende te zijn geweest.”

Op tijd bijsturen

Dick Leeuw voegt toe: “Als je op dat moment al zestig plus bent, zijn je mogelijkheden om dat gat snel te dichten zeer beperkt. Het is daarom belangrijk om je oudedagsvoorziening tijdig integraal te (laten) benaderen, zodat je onverwachte financiële verrassingen tegengaat. Het ‘Zwitserlevengevoel’ komt zelden vanzelf!”

Benieuwd naar de waarde van je bedrijf voor een mogelijk pensioen? 

Tussentijdse bedrijfswaarderingen geven je een betrouwbaarder gevoel bij de waardeontwikkeling van je onderneming. Op die manier wordt ook de hoogte van je pensioen een stuk beter voorspelbaar. Meer weten? Neem dan contact op met Frank van Ee van Alfa Consultants via telefoonnummer 088 2533300 of stuur een mail naar fvanee@alfa.nl. 

Frank van Ee

Frank van Ee

Directeur

088 2533202 | fvanee@alfa.nl


Meer over Frank