Verjaring van geldlening aan kind is mogelijk

28 juni 2016

Uw kind zit even krap bij kas en u wilt wel geld uitlenen. U spreekt af dat de lening te allen tijde opeisbaar is met een opzegtermijn van zes maanden. Die afspraken legt u vast in een overeenkomst van geldlening. 21 jaar later wilt u het bedrag terug en uw kind stelt dat de lening is verjaard en dat u het geld niet terug krijgt. Wie heeft gelijk? De rechter heeft hier recent weer een uitspraak over gedaan.

De wet geeft aan dat de vordering op uw kind in elk geval verjaart door verloop van twintig jaar. Voor de aanvang van de verjaringstermijn is beslissend op welk moment de ouders de geldlening op zijn vroegst hadden kunnen opeisen. In dit geval was dat een half jaar nadat de lening was aangegaan. Uit de wetsgeschiedenis blijkt dat bij de verjaring ook met name is gedacht aan renteloze leningen voor onbepaalde tijd. Dit soort leningen leidt vaak een slapend bestaan. Voor schulden in familieverband is voor de verjaring van schulden geen uitzondering gemaakt.

Geldlening kan verjaren!

Ja, een geldlening kan dus verjaren. Als het kind na twintig jaar de geldlening niet wil terugbetalen, krijgt u het door u uitgeleende bedrag niet terug als u het niet op tijd heeft opgeëist bij uw kind. Heeft u een lening aan uw kind verstrekt en wilt u het geld weer tot uw beschikking hebben? Let er dan op dat u deze tijdig opeist. U kunt ook de verjaring stoppen (in juridische termen: de verjaring stuiten) door bijvoorbeeld een aanmaning te sturen.

Vraag het Alfa

De juridisch adviseurs van Alfa kunnen u advies geven hoe u de verjaring van een geldlening kunt voorkomen. Neem dan wel tijdig contact met ons op! Met 28 vestigingen is Alfa overal dichtbij.