Banner

Van een dierenartspraktijk naar Alfa Salaris en Personeel: ‘Geen spijt van mijn keus’

14 september 2021 | Door:  Hanneke van der Leij

Ze is - in niet geheel onwillekeurige volgorde – moeder van twee, boerin en salarisadministrateur. Al is de laatste rol van Hanneke van der Leij nog maar drie jaar oud. Toen maakte de Coevordense de opvallende switch vanuit een dierenartspraktijk naar Alfa Salaris en Personeel. “Ik had nog nooit van deze functie gehoord. En het klinkt misschien saai, maar het is heel afwisselend!” Die afwisselende werkzaamheden doet Hanneke vooral voor ondernemers in de agrarische en metaalsector.

Nee, voor routine is geen plek in de functie van salarisadministrateur zegt Hanneke. “Of ik weleens een maand precies hetzelfde doe? Nee, dat komt niet voor in ons werk. Maar dat zul je wel van meer collega’s hebben gehoord. Op 1 januari verandert de Belastingdienst altijd de afdrachtpremies. En het hele jaar door veranderen er ook wel dingen, met name wijzigingen in de cao of in de wet.”

Ook is er de ene tijd van het jaar meer te doen dan de andere. “Meestal heb je het van november tot februari druk. Salarisverwerking gaat inderdaad het hele jaar door: elke maand moeten de loonstroken klaar. Maar aan het eind van het jaar zijn we heel druk met de werkkostenregeling. Dan vraag je bij al je klanten bepaalde gegevens uit. Niet alleen voor de werkkostenregeling, ook voor de premies die de Belastingdienst afgeeft. De administratie moet je inrichten voor het volgende jaar. Als januari eenmaal begint moet je weer de oude administratie afsluiten en de nieuwe weer opstarten. Daar gaat veel tijd inzitten.”

Dierenartspraktijk

Tot een jaar of vier terug deed Hanneke heel ander werk: binnendienstmedewerker bij een grote dierenartspraktijk. “Ik heb de Hogere Landbouwschool gedaan en ik kom uit de agrarische hoek. Bij die praktijk werkte ik bij de groep landbouwhuisdieren. Ik stuurde de dierenarts aan, maakte de planning, deed veel in het laboratorium, organiseerde boerenavonden, noem maar op. Maar na elf jaar weet je wel hoe het werkt. Het was tijd voor iets anders.”

Opleidingen volgen

Met een gemengd bedrijf thuis in Coevorden lijkt de stap naar Alfa Salaris en Personeel logisch. “Maar ik kende Alfa alleen van naam, omdat ik uit de sector kom. Het vak van salarisadministrateur was voor mij compleet nieuw. Ik moest meerdere assessments doen en ik ben aangenomen. Ik ben meteen met de PDL-opleiding loonadministratie begonnen. Die heb ik afgerond. Dan krijg je al een goed beeld van je werk. Daarna ben ik verder gegaan met een goede verdieping: de HBO-opleiding VPS die ik het afgelopen voorjaar heb afgerond. En in Klazienaveen staat een heel fijn team achter mij. Veel collega’s werken hier al jaren. Daar leer je ontzettend veel van. Fijn om in zo’n team in te stappen. Ik heb geen spijt van mijn keus voor Alfa.”

Thuiswerkbudget

Ze geeft een voorbeeld. “Alfa is een groot bedrijf, maar de lijntjes zijn kort. Ik kan alles rechtstreeks met mijn teamleider bespreken en regelen. Alfa is een fijne werkgever. Het is allemaal heel goed geregeld. Iedereen kon met een laptop thuis gaan werken toen corona uitbrak. Je kreeg een thuiswerkbudget, om spullen uit te zoeken zodat je thuis je werk goed kon doen. Er wordt heel erg met je meegedacht. Je bent wel alleen thuis aan het werk, maar je vóelt je niet alleen.”

Elke sector is een specialisatie

In het team is Hanneke inmiddels vooral thuis in de agrarische sector en de metaalsector. “Ja, elke sector is een specialisatie. De cao verschilt, het werk verschilt. In de agrarische sector heb je veel seizoenwerk en veel vakantiekrachten. In de zomer maken medewerkers meer uren dan in de winter. Hoe ga je daarmee om? In de agrarische sector speelt ook nog de vele wet- en regelgeving op de achtergrond.”

Meer adviseren

Het klinkt als een baan met veel cijferwerk, in haar geval voor 28 uur per week. “Saai? Het is heel afwisselend! Je kunt je er geen voorstelling van maken van wat het inhoudt. Ook omdat ik steeds meer adviseur word. Omdat ik meer ervaring heb, durf ik dat ook meer te doen. Dat is ook het leukste van het vak. Klanten adviseren, kijken wat er leeft en wat er speelt.”

Hanneke van der Leij

Hanneke van der Leij

Salarisadministrateur

088 2532276 | hvdleij@alfa.nl


Meer over Hanneke