Banner

Van btw-afstandsverkopen zijn we voorlopig nog niet af

20 maart 2020 | Door:  Harm-Jan de Boer

De verplichte invoering van de btw-richtlijnen voor e-commerce per 1 januari 2021 staat (deels) op losse schroeven. De oorzaak zijn ICT-problemen bij de Nederlandse Belastingdienst. Dit staat in een brief van de staatssecretaris aan de Tweede Kamer.

Nieuwe regels E-commerce (afstandsverkopen)

Vanaf 1 januari 2021 gaan er nieuwe btw-regels gelden voor goederenleveringen binnen de EU aan particulieren (afstandsverkopen of e-commerce). Je kunt dan denken aan de Nederlandse (webshop)ondernemer die verkoopt aan particulieren in België. Een van de wijzigingen is de afschaffing van de drempelbedragen die nu nog gelden voor deze afstandsverkopen. Zo is deze Nederlandse ondernemer nu nog Nederlandse btw verschuldigd over zijn Belgische verkopen zolang zijn Belgische jaaromzet maar onder de € 35.000 blijft.

Vanaf 2021 komt daar een einde aan. Bij leveringen aan Belgische particulieren is al vanaf de eerste euro Belgische btw verschuldigd. Om btw-registratie in België te voorkomen, is de zogenaamde OSS (One-Stop-Shop) geïntroduceerd in de richtlijnvoorstellen. Deze OSS moet er vanaf 1 januari 2021 voor zorgen dat je als Nederlandse leverancier in Nederland aan je Belgische aangifteverplichtingen kunt voldoen. Btw-registratie in België hoeft dan niet.

Voorlopig geen OSS

Uit de brief aan de Tweede Kamer maken wij op dat de Belastingdienst niet op tijd uitvoering kan geven aan de OSS. Gebruikmaken van de OSS zal in elk geval niet mogelijk zijn per 1 januari 2021. Het is helaas niet duidelijk wanneer de Belastingdienst daartoe dan wel in staat zal zijn.

Gevolg

Het gevolg is dat ondernemers die vanuit Nederland verkopen aan particulieren in andere lidstaten zich voorlopig nog moeten registreren in die andere lidstaten. Als je al geregistreerd bent, hoef je uiteraard geen actie te ondernemen. Ook belangrijk is dat je als verkoper straks helemaal geen Nederlandse btw meer in rekening mag brengen en afdragen.

Onderneem tijdig actie

Als je nu of straks te maken krijgt met afstandsverkopen, is het zaak tijdig actie te ondernemen. De verwachting is dat vanaf 1 januari 2021 registratie in het buitenland al verplicht is vanaf de eerste omzet in de betreffende lidstaat.

Neem vooral (tijdig) contact met ons op als dat het geval is. Wij kunnen je – ook al dankzij ons DFK-netwerk - goed helpen met vragen op dit terrein en ook met een eventuele btw-registratie in het buitenland.

Harm-Jan de Boer

Harm-Jan de Boer

Btw specialist

088 2531000 | hdeboer@alfa.nl


Meer over Harm-Jan