Banner

Uitstel van aflossingen op banklening mogelijk

20 maart 2020 | Door:  Arne de Beer

Ondernemingen met een bankfinanciering tot € 2,5 miljoen kunnen een halfjaar uitstel van aflossing op leningen krijgen. De maatregelen vanuit zowel de ECB, DNB en de overheid lijken hiermee een groot effect te hebben.

De grootste banken van Nederland namelijk ABN Amro, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos hebben besloten het MKB tegemoet te komen. Kleinere ondernemingen met een financiering tot € 2,5 miljoen kunnen een halfjaar uitstel van aflossing op leningen krijgen. Om in aanmerking te komen moeten bedrijven in de kern wel gezond zijn. Op welke wijze dit precies wordt getoetst is nog onduidelijk.

De banken zijn hiertoe in staat omdat in de afgelopen jaren buffers zijn opgebouwd voor het tegengaan van een crisis als deze. Zowel de Europese Centrale Bank als De Nederlandsche Bank bieden de ruimte om deze buffers aan te wenden om de financiering van het MKB op gang te helpen.

Wat kan ik doen?

Start met het maken van een liquiditeitsbegroting om te beoordelen of het opschorten van aflossingen het liquiditeitstekort teniet kan doen. Wellicht behoort ook het verruimen van de bestaande  kredietruimte tot de mogelijkheden. In dit artikel kun je lezen welke maatregelen je nog meer kunt treffen. 

Voor zowel het opschorten van aflossingen als het verruimen van de kredietlimiet kun je je wenden tot je eigen huisbank. Iedere bank heeft een ander beleid voor wat betreft het opschorten van aflossingen. Neem daarvoor contact op met je eigen accountmanager bij de bank, of dien het verzoek in via de volgende links:

Voor het opstellen van een liquiditeitsbegroting of hulp van het aanvragen van financiering kun je natuurlijk ook terecht bij je eigen adviseur bij Alfa. Met ruim 34 vestigingen is Alfa overal dichtbij.

Arne de Beer

Arne de Beer

Senior belastingadviseur vaktechniek

088 2531000 | adebeer@alfa.nl


Meer over Arne