Banner

To BV or not to BV: is een spaarrekening in de BV voordelig?

10 juli 2019

Ondernemers, spaarders en beleggers vragen zich vaak af of een BV fiscaal gunstiger is. In twee bijdragen ga ik daarop in. Doe je er slim aan om in de BV te gaan sparen? Of zijn er wellicht betere alternatieven?

 Eerder waren de ondernemers aan de beurt. Nu de beleggers.

Spaargeld verdampt

De spaarrente staat nog steeds historisch laag. Trek van jouw spaargeld jaarlijks de inflatie en de vermogensrendementsheffing af en je teert in met 3% tot 4,5% per jaar. Je ziet je spaargeld voor je ogen verdampen. Wat te doen? De inflatie houd je niet tegen, dus dan richt je je op de vermogensrendementsheffing. Die is onredelijk bezwarend volgens onze hoogste rechter, maar tot nu toe laat die het aan de wetgever om daar wat aan te doen.

Met BV vermogensrendementsheffing besparen

Sparen in de BV is een veel gehoorde oplossing. Bedenk dan wel dat je hiermee de vermogensrendementsheffing bespaart, maar niet de inflatie. Je ruilt de vermogensrendementsheffing in voor de belastingheffing over het werkelijke rendement op het spaargeld in de BV. Heb je bijna geen rendement, dan is dat voordeliger dan sparen in box 3.

Vuistregel: sparen in een BV die je toch al hebt is voordeliger dan een spaarrekening in privé tot een rendement van ongeveer 2% tot 3%. Moet je een BV oprichten, dan krijg je die kosten erbij en blijft sparen in box 3 fiscaal voordeliger tot een rendement van 3% tot 4%.

Het omslagpunt is afhankelijk van de hoogte van jouw box 3-vermogen, jouw inleg, de jaarlijkse kosten van de BV en het behaalde rendement op jouw spaargeld.

Een rekenvoorbeeld

Je hebt 100.000 euro op een spaarrekening staan. Over deze spaarrekening betaal je 1,34% (2019) vermogensrendementsheffing. De spaarrente is 0,5%. Je teert dus 0,83% (830 euro) per jaar in op jouw spaargeld, inflatie niet meegenomen. Zou je dit geld sparen in de BV, dan betaal je 19% belasting in de BV over het behaalde rendement. Er komt dan jaarlijks 0,405% (405 euro) bij. Keer je de rente uit naar jezelf, dan moet je daarover 25% inkomstenbelasting betalen. Stel dat je de rente niet uitkeert en het geld 20 jaar wegzet, dan heb je bij verschillende rendement de volgende kapitalen opgebouwd.

Alternatieven

Opvallend is dat veel mensen beleggen toch al snel te avontuurlijk vinden en gewoon blijven sparen, terwijl hun spaargeld dan door de geldontwaarding alleen maar afneemt. Het heeft echt zin om je te oriënteren op hoe je hogere rendementen kunt behalen. Er zijn mogelijkheden, zoals:

Beoordeling maken?

Wil je het rendement op jouw spaargeld (fiscaal) optimaliseren? Neem dan contact op met jouw Alfa-adviseur om de verschillende mogelijkheden door te spreken. Heb je vragen over dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact op met mij of één van mijn collega’s bij jou in de buurt.