Banner

Subsidie Verduurzaming Mkb (SVM) tijdelijk stopgezet

26 juli 2022 | Door:  Gerrit Pullen

In onderstaand artikel is op 5 juli 2022 de mogelijkheid van deze subsidieregeling beschreven. Op 13 juli 2022 heeft het kabinet besloten om de SVM tijdelijk te sluiten, zie RVO. Daardoor was het vanaf 14 juli 2022 niet meer mogelijk om nieuwe subsidieaanvragen te doen. Het blijft wel mogelijk om subsidieaanvragen in te dienen voor kosten voor subsidiabele activiteiten die zijn verricht voor advies en ondersteuning voor verduurzamingsmaatregelen die door mkb’ers zijn gemaakt vóór 14 juli 2022. Gelet op de grote maatschappelijke waarde van energiebesparing, ook in het licht van de situatie op de energiemarkten, onderzoekt het kabinet hoe de regeling zo snel mogelijk en bij voorkeur in het najaar 2022 weer open kan.

Origineel artikel van 5 juli:

Sinds 1 oktober 2021 staat er een subsidieregeling open waarbij mkb-ondernemers (waar ook agrarische ondernemers onder vallen) subsidie kunnen krijgen voor het inhuren van een adviseur voor een maatwerkadvies op het gebied van energiebesparing. De subsidie is 80 procent voor het maken van dit energierapport én voor ondersteuning bij het uitvoeren van één of meer maatregelen uit dat rapport.

De subsidieregeling is voor mkb-ondernemingen tot 250 werknemers (fte’s) en een jaaromzet van maximaal 50 miljoen euro en je mag niet onder de wettelijke energiebesparingsplicht vallen. Dat wil zeggen dat het bedrijfspand per jaar niet meer dan 25.000 m3 aardgas en 50.000 kWh elektriciteit mag verbruiken.

Budget

Het subsidiebudget voor deze regeling is in totaal 28,2 miljoen euro.

Openstellingsperiode

De startdatum van de openstellingsperiode was 1 oktober 2021 en bij voldoende budget loopt de openstelling door tot 30 september 2022.

Waarvoor subsidie?

Subsidie is beschikbaar voor het energieadvies bij het verduurzamen van uw bedrijfspand of bedrijfsvoering. Het kan gaan over isoleren van muren, vloeren en daken, het aanbrengen van HR++-beglazing, installeren van zonnepanelen, maar ook het aanschaffen van elektrische bestelwagen, energiezuinige keukenapparatuur en ICT-apparatuur. Het energieadvies moet opgesteld worden door erkende energieadviseur die bij de Kamer van Koophandel is ingeschreven en niet werkzaam is in je onderneming.

Verder kunnen ook de kosten voor concrete begeleiding en ondersteuning bij het nemen van minimaal één van de maatregelen uit het energieadvies in aanmerking komen voor subsidie. Je kunt daarbij denken aan:

Alfa is dichtbij

Alfa Accountants en Adviseurs kan en wil je graag helpen bij het zoeken naar mogelijkheden om energie te besparen en daarmee je bedrijf te verduurzamen. Wij zijn geen energieadviseur maar kunnen wel adviseren bij het zoeken naar een onafhankelijke energieadviseur en ook bij de ondersteuning wanneer je overgaat tot uitvoering van één of meer maatregelen uit dat advies. Ook bij het aanvragen van deze subsidie SVM en andere subsidies die mogelijk van toepassing zijn willen we behulpzaam zijn.

Ook interessant om te lezen

EHF-investeringssubsidie afgekeurd? Er komen meer kansen! - Alfa Accountants en Adviseurs
Duurzaam ondernemen is een belangrijk aspect in de veranderende wereld - Alfa Accountants en Adviseurs

Gerrit Pullen

Gerrit Pullen

Bedrijfskundig adviseur

088 2533075 | gpullen@alfa.nl


Meer over Gerrit