Banner

Tijd voor de WBSO-mededeling, wat zijn de gevolgen?

14 februari 2023 | Door:  Jelmer Beckmann

Na elk jaar dat jouw onderneming Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) heeft genoten, is het belangrijk dat je de urenadministratie, BSN-nummers en indien van toepassing werkelijke kosten en uitgaven doorgeeft aan RVO. Dit wordt ook wel de WBSO-mededeling genoemd. Het is weer bijna maart wat betekent dat de deadline voor het inleveren van deze administratie van 2022 dichterbij komt.

Wat is de WBSO?

De WBSO is een loonheffingskorting waarmee de overheid speur- en ontwikkelingswerk (R&D) subsidieert. Deze subsidie kan worden ingezet op werkzaamheden die een onderneming zelf uitvoert t.b.v. het ontwikkelen of innoveren van een product, dienst of proces. Denk hierbij aan het ontwikkelen van nieuwe programmatuur bij een IT bedrijf of juist het veredelen van bepaalde plantsoorten. De mogelijkheden zijn dus veelomvattend, zolang de innovatie voor jouw onderneming maar vernieuwend is.

Lees meer over de ontwikkelingen in de WBSO en het WBSO-budget voor 2023.

Voorwaarden WBSO-regeling

Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan deze fiscale regeling, de handleiding voor 2023 heeft niet voor niets 55 pagina’s. Je moet bijvoorbeeld de werkzaamheden voor het oplossen van de technische knelpunten van jouw innovatie, zelf uitvoeren. Uitbesteden aan een andere partij is niet subsidiewaardig. Daarnaast moeten de werkzaamheden uitgevoerd worden binnen de Europese Unie. Dit zijn een aantal voorbeelden van de eisen aan jouw WBSO-aanvraag, met alle details helpen de subsidieadviseurs van Alfa Consultants natuurlijk graag.

Kosten en uitgaven die bovenop de innovatieve werkuren worden gemaakt, kunnen op twee manieren (deels) in de subsidie worden betrokken. Er is de mogelijkheid tot een forfaitair bedrag bovenop het R&D uurloon, of declaratie van de daadwerkelijk gemaakte kosten. Voor een juiste afweging adviseren wij u graag.

Wanneer moet je de WBSO-regeling aanvragen?

Je kunt het hele jaar door starten met jouw ontwikkelingsprojecten, niet alleen in januari. Wel is het van belang dat we van te voren de subsidieaanvraag indienen bij RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Wees dus op tijd met het bespreken van een nieuw innovatief project met je adviseur!

Hulp bij je WBSO-aanvraag

Wil je graag WBSO aanvragen voor jouw project of weet je niet zeker of jouw ontwikkeling in aanmerking komt voor de WBSO? Uiteraard helpen wij graag met alle aspecten rondom een WBSO-aanvraag. Wij kunnen de WBSO aanvraag van A tot Z voor jouw onderneming verzorgen. Heb jij hier hulp bij nodig? Neem dan gerust contact op met ons via subsidieadvies@alfa.nl

Jelmer Beckmann

Jelmer Beckmann

Fiscaal adviseur

088 2532793 | jbeckmann@alfa.nl


Meer over Jelmer