Banner

Salderingsregeling zonnepanelen verlengd tot 2023

30 april 2019

Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Snel (Financiën) hebben besloten de salderingsregeling voor zonnepanelen tot 1 januari 2023 ongewijzigd voort te zetten. Hierdoor blijft het aantrekkelijk voor huishoudens en mkb-bedrijven (met een kleinverbruikersaansluiting) om te investeren in zonnepanelen. De salderingsregeling houdt in dat de stroom die je met zonnepanelen opwerkt en teruglevert aan het net, wordt afgetrokken van je eigen energieverbruik.

Per 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Deze afbouw zorgt ervoor dat eigenaren van zonnepanelen vanaf 2023 de opgewerkte zonnestroom die wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet niet meer voor 100 procent mogen verrekenen met de aangekochte elektriciteit. De geleidelijke afbouw zal er voor zorgen dat het voordeel in 2031 teruggebracht is naar nul. Vanaf dat moment ontvang je alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom.

Terugverdientijd zonnepanelen

Voor huishoudens die al zonnepanelen hebben of deze kabinetsperiode nog investeren in zonnepanelen, wordt met deze geleidelijke afbouw van salderen een gemiddelde terugverdientijd van ongeveer 7 jaar verwacht. Voor wie wil investeren in zonnepanelen, maar niet de middelen heeft, zijn er interessante financieringsmogelijkheden waarbij tegen een lage rente geld geleend kan worden.

Geschikte meters

Voor het geleidelijk afbouwen van salderen tot 2031 is het noodzakelijk voor de Belastingdienst dat huishoudens en bedrijven beschikken over een meter die levering en teruglevering afzonderlijk kan meten, oftewel een meter met minimaal een dubbel telwerk zoals bijvoorbeeld een slimme meter. Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om een meter met een dubbel telwerk in huis te hebben. De meters zullen voor die datum aangeboden worden door de netbeheerders.

Als particulier BTW op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen 

Als u zonnepanelen hebt of van plan bent deze te kopen, kunt u de btw op aanschaf en installatie terugvragen volgens een uitspraak van het Europese Hof. In samenwerking met Nuon heeft Alfa Accountants en Adviseurs het makkelijk gemaakt om de administratieve werkzaamheden rondom de BTW teruggave te regelen. Kijk voor meer informatie hierover op https://www.alfa-zonnepanelen.nl/.

Forse groei zonnepanelen

Het totale vermogen aan zonnepanelen groeide volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2018 met 52 procent naar 4.400 megawatt. Het opgestelde vermogen op daken van woningen steeg met 37 procent en bij bedrijven met 71 procent. Het merendeel van het zonnevermogen ligt nu nog op woningdaken, maar zonneparken op weilanden, akkers en andere gronden maken een duidelijke opmars.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het totale vermogen van zonneparken vorig jaar fors is toegenomen. Stond er in 2017 nog voor 98 megawatt op 22 zonneparken aan panelen op gesteld, in 2018 verviervoudigde dat naar 444 megawatt op 65 zonneparken. Zonneparken maken in de regel geen gebruik van de salderingsregeling, maar van de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie. In het najaar gaat er een nieuwe ronde van deze regeling open en kunnen bedrijven met een grootverbruikersaansluiting weer een aanvraag doen.

Alfa adviseert je graag

Ben je van plan om te gaan investeren in zonnepanelen en wil je meer weten over de salderingsregeling of andere subsidieregelingen voor duurzame energieproductie? Neem dan contact op met een Alfa vestiging bij jou in de buurt, of met een van onze subsidieadviseurs via 088-2533300.